Meer meldingen voedselfraude in RASFF

12 februari 2014

BRUSSEL - Het aantal meldingen bij het Europese waarschuwingssysteem RASFF over fraude met voeding uit Nederland is het afgelopen jaar flink gestegen. Dat staat in een analyse van EVMI in de uitgave van 11 februari.

In 2010 waren er in de categorie fraude/vervalsingen helemaal geen meldingen, waarbij Nederland als land van oorsprong bij betrokken was. In 2011 waren er vier meldingen en in 2012 één. Het afgelopen jaar waren er echter 12 waarschuwingen vanuit heel Europa over fraude met Nederlandse producten. 11 daarvan waren gerelateerd aan paardenvlees.

In totaal, dus over alle EU-lidstaten, werden er in het systeem van februari tot eind mei 2013 52 meldingen over grensoverschrijdende fraude met paardenvlees gedaan.

De niet aan vlees gerelateerde melding over fraude, waarbij Nederland als land van oorsprong genoemd werd, betrof illegaal geïmporteerde zuiveldrank uit China, via Nederland. De drank werd naar elf landen geëxporteerd, waaronder Italië dat de melding deed. Nederland was  niet onder de bestemmingslanden.

Ondoorzichtig

Wie de waarschuwingen in het Rapid Alert System for Food and Feed bekijkt, merkt al gauw hoe complex en ondoorzichtig het handelsverkeer van voedingsmiddelen is. Bij incidenten is het vaak niet helemaal duidelijk wat nu exact de bron van het ondeugdelijke product is. Dan gaat het bijvoorbeeld om gekookt, gemalen rundvlees uit Duitsland met niet-gedeclareerd paardenvlees, waarbij de grondstof uit Polen afkomstig is en via Nederland bij de Ooster-/Westerburen is beland.

Het kan nog ingewikkelder: gehaktballetjes uit Zweden met 60 tot 90 procent niet-gedeclareerd paardenvlees die zijn gedistribueerd in tien landen in de EU – en waarvan de grondstof afkomstig is uit zeven landen, bijna evenveel dus.

Het volledige artikel is te lezen in EVMI 1 van 11 februari.

Lees ook:

‘Allergenen-alerts RASFF vooral door etiketfouten' (17 januari 2013)

Altijd op de hoogte blijven?