'Meergranenbrood bevat weinig soorten graan'

26 augustus 2014

Meergranenbrood van grote broodbakkerijen bevat maar weinig verschillende graansoorten. Soms gaat het maar om 2 soorten. Ook zijn de granen op de korst meestal sier, want in het brood ontbreken ze vaak. Verder houdt de hoeveelheid van de granen die erin zitten - naast tarwe - meestal niet over. Doorgaans gaat het om niet meer dan 1 procent per graansoort.

Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Voor de voedzaamheid kunnen consumenten dan ook meestal beter volkorenbrood kiezen dan meergranenbrood, meldt de bond. De test staat in de Consumentengids van september.

Minder vezels

Meer dan de helft van de onderzochte meergranenbroden bevat minder vezels dan volkorenbrood. “Meergranenbrood is soms eigenlijk een soort witbrood dat bestaat uit tarwebloem met een klein beetje andere granen en zaden en pitten.”

De donkere kleur komt dikwijls doordat de bakker gerstemoutmeel en gebrande suiker toevoegt. In dat geval zegt de donkere kleur dus niets over de voedzaamheid van het brood, stelt de consumentenorganisatie.

In 2012 zei de Consumentenbond dat broodfabrikanten die het brood kleuren meer vezels suggereren en daarmee consumenten op het verkeerde been zetten. Voedingskundige Debora van Zee van het NBC reageerde toen dat juist de Consumentbond verwarring schept, omdat donker brood heus niet altijd alleen maar gekleurd brood is, zoals meergranen ook lang niet altijd minder vezels bevat.

Beoordeling

In het onderzoek van de Consumentenbond zijn nu 15 soorten meergranenbrood uit diverse supermarkten getest, door in totaal 40 consumenten die regelmatig meergranenbrood eten. Ook werd gelet op de hoeveelheid vezels en zout en het etiket.

Beste uit de test komen het Casonette licht meergranenbrood van Ekoplaza en het Boeren meergranen maanzaadbrood van Albert Heijn. De meeste broden blijven overigens goed onder de wettelijk afgesproken zoutgrens.

Een expertpanel, bestaande uit een ambachtelijke bakker, een bakkerijtechnoloog en een Franse bakker, hebben de broden eveneens beoordeeld. Zij waren over slechts 3 van de 15 broden te spreken: AH Boeren meergranen maanzaad, AH Liefde & Passie meergranen en AH Zaanse Snijder meergranen.

Lees ook:

C1000 wint broodtest Consumentenbond (16 juli 2012)

‘Bond zette consument op ándere verkeerde been’ (20 april 2012)

Meergranenbrood niet altijd vezelrijker (15 mei 2007)

 

Altijd op de hoogte blijven?