Microalgen zuiveren water en leveren Omega-3

16 oktober 2014

AlgaeBiotech heeft samen met CSM een methode ontwikkeld om afvalwater te zuiveren met behulp van microalgen. De microalgen zijn vervolgens gebruikt als bron voor duurzame Omega-3.

Doel van het Biobased Delta project is het ontwikkelen van alternatieve grondstoffen die fossiele grondstoffen kunnen vervangen. Het onderdeel waar AlgaeBiotech zich op heeft gericht is het kweken van microalgen in afvalwater uit de bakkerij en zuivelindustrie. Dit afvalwater zit boordevol nutriënten die zeer geschikt zijn voor de cultivatie van algen. Omdat BioBased Zeeland vergroening als doel heeft is er gewerkt met het 'cradle to cradle' principe en is er voor gezorgd dat er geen afval wordt geproduceerd.

De gekweekte algen zijn allereerst gebruikt om hoogwaardige Omega-3 te extraheren bedoeld voor menselijke consumptie. De overgebleven biomassa is gebruikt voor aquacultuur applicaties, zoals visvoer voor commerciële kwekerijen.

Afvalwater benutten

Tijdens de productie van fruitgerelateerde halffabricaten voor de bakkerij en zuivelindustrie worden de installaties veelvuldig gereinigd. Bij iedere reiniging gaan productresten verloren en een groot deel daarvan komt uiteindelijk in het riool terecht. Na testen bij CSM is gebleken dat door concentratie van deze reststroom waardevolle bestanddelen kunnen worden behouden en als voedingsbron voor algen kan dienen. Uit deze algen kan heel goed hoogwaardige Omega-3 gewonnen worden.

Omega-3

De voordelen van Omega-3 olie voor menselijke consumptie zijn al langer bekend. Zo heeft Omega-3 een positief effect op de hersenontwikkeling van kinderen en verlaagt het de cholesterol (LDL) concentraties in het bloed. Daarnaast is Omega-3 belangrijk voor het goed functioneren van het brein, de ogen en het hart. Op dit moment wordt Omega-3 voornamelijk gewonnen uit vis en visafval.

Lees ook:

Proeffabriek voor algenraffinage Valorie van start (9 september 2014)

Algenbloem Roquette wint FiE Innovation Award (20 november 2013)

   

Altijd op de hoogte blijven?