Miljardair wil verpakker SIG overnemen

16 maart 2007

NEUHAUSEN AM RHEINFALL - De Zwitserse verpakker SIG wordt mogelijk overgenomen door miljardair Graeme Hart uit Nieuw-Zeeland. Hart wil daarmee een volwaardige concurrent voor Tetra Pak in de markt voor drinkverpakkingen worden.

Hart heeft een eerder bod op de SIG Holding verhoogd tot 2,5 miljard euro, nadat andere bieders (Ferd Holding en CVC Capital Partners die samen een bod uitbrachten) aangaven niet verder te willen opbieden.

SIG staat al sinds september in de etalage. Het Noorse Ferd (houdstermaatschappij van het Noorse Elopak) en het Engelse CVS bezitten samen al een minderheidsbelang in SIG.

Hart wil andere holdings in zijn investeringsmaatschappij Rank Group samenvoegen met SIG om er een geduchte tweede fabrikant van drinkverpakkingen van te maken, na Tetra Laval (moeder van het Zweedse Tetra Pak). Eerder heeft hij voor 1,7 miljard de New Zealand forestry and packaging group gekocht, meldt foodproductiondaily.

Volgens een rapport van Bloomberg heeft Tetra Pak een wereldwijde dominantie met een marktaandeel van 80 procent in kartonnen drinkverpakkingen en staat SIG tweede met een marktaandeel van 15 procent. Elopak staat met 7,5 procent vierde.

Ferd en CVC zien mogelijk van verdere opbieding af, omdat de Europese Commissie vorig jaar aankondigde te gaan onderzoeken of de combinatie van beide bedrijven in SIG de competitie in de markt drukt. Wel blijven Ferd/CVC volhouden dat hun bod het beste voor SIG is.

SIG zal komende week op het bod van Hart reageren.

Lees ook:
Tetra Pak ziet revival karton door klimaathype (21 februari 2007)

Etiketten en verpakkingen worden duurder (6 september 2006)

Dertig procent verpakkingen bevat latex (8 augustus 2006)

Altijd op de hoogte blijven?