Miljoenenovername Heineken in Brazilië

15 februari 2017

Heineken neemt de Braziliaanse activiteiten van de Japanse bierbrouwerij Kirin over. Daarover hebben beide brouwers overeenstemming bereikt. Heineken betaalt 664 miljoen euro voor de Braziliaanse brouwer. Dat melden diverse media.

Heineken liet vorige maand al weten in gesprek te zijn over een overname. Kirin twijfelde namelijk of het mogelijk was de Braziliaanse tak winstgevender te maken. Dit door problemen in de Braziliaanse economie en sterke concurrentie in de bier- en frisdranksectoren in dat land.

Meer mogelijkheden

De Japanse brouwerij verwacht dat de Braziliaanse activiteiten meer mogelijkheden hebben onder de vleugels van Heineken. Met de overname verstevigt Heineken haar positie in het noorden en noordoosten van Brazilië. Daar heeft de brouwer vooralsnog geen stevige positie.

De Braziliaanse tak van Kirin had vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro, maar leed een operationeel verlies van 85 miljoen euro. Het bedrijf heeft 12 eigen productielocaties, bedient zo’n 9 procent van de biermarkt in Brzilië en heeft in dat land een marktaandeel van 2 procent in frisdrank.

Groei in premium

Heineken ziet toekomst in de Braziliaanse markt, vanwege de groeiende bevolking en het uitzicht op economisch herstel. Ook is daar nog veel ruimte voor groei in premium-merken. Deze zijn in Brazilië nog relatief klein, maar ze deden het de laatste jaren beter dan de rest van de markt.

Jaarcijfers

Heineken maakte ook haar jaarcijfers bekend. Vorig jaar stegen de bierverkopen met 3 procent tot ruim 200 miljoen hectoliter. De omzet steeg met 0,3 miljard euro naar 20,8 miljard euro en de nettowinst steeg met 2,5 procent naar 2,1 miljard euro.

Vooral in Mexico en Vietnam wist Heineken de bierverkopen op te voeren, maar ook in andere markten won de brouwer aan populariteit.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?