Minder voedselverspilling in Nederlandse supermarkten

6 december 2023 Unspalsh

De voedselverspilling in Nederlandse supermarkten is afgenomen. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling meldt een daling van 17,4 procent ten opzichte van 2018. De stichting baseert zich op onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR).

Het onderzoek gebeurde op basis van zelfrapportage door acht Nederlandse (online) supermarktketens. Dit waren Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Jumbo, Lidl, Picnic en PLUS. Samen goed voor bijna 85 procent van de Nederlandse markt. Ook HelloFresh leverde data.

Resultaten onderzoek

Uit dit onderzoek blijkt dat supermarkten in 2022 gemiddeld 98,62 procent van al het voedsel dat werd aangeboden verkochten. Dat betekent dat 1,38 procent van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Dit betekent een afname van voedselverspilling in supermarkten met 13,8 procent ten opzichte van 2020 en met 17,4 procent sinds 2018.

De 1,38 procent niet-verkochte producten in 2022 binnen het supermarktkanaal zijn verdeeld over vijf productcategorieën. In 2022 is een afname gemeten in het aandeel ‘AGF’, ‘vers vlees en vis’, ‘zuivel, eieren en kant-en-klaar gekoelde producten’ en ‘overige verse en houdbare producten’.  Het aandeel van ‘brood, afbakbrood en banket’ is in het totaal toegenomen.

Daling in voedselverspilling per productgroep

Voedselverspilling supermarkt (© Samen Tegen Voedselverspilling)

De supermarktbranche brengt sinds 2018 voedselverspilling in kaart. In 2022 is voor bijna iedere productgroep een reductie zichtbaar ten opzichte van de inkoop. Het aandeel niet-verkochte producten ten opzichte van de inkoopvolumes per productcategorie is als volgt:

  • brood, afbakbrood en banket: 7,8 procent (t.o.v. 7,8 procent in 2020 en 7,7 procent in 2018)
  • vers vlees en verse vis: 2,3 procent (t.o.v. 2,4 procent in 2020 en 2,9 procent in 2018)
  • aardappels, groenten en fruit: 2,1 procent (t.o.v. 2,4 procent in 2020 en 2,7 procent in 2018)
  • zuivel, eieren, gekoelde kant-en-klaar producten: 1,0 procent (t.o.v. 1,2 procent in 2020 en 1,4 procent in 2018)
  • overige verse en houdbare producten: 0,3 procent (t.o.v. 0,4 procent in 2022 en 2018)

Doelstelling supermarkten

“De supermarktbranche heeft de doelstelling om in 2030 hun voedselverspilling gehalveerd te hebben ten opzichte van 2015”, geeft Jennifer Muller, manager Duurzaamheid bij het CBL aan. Dit komt overeen met SDG 12.3 van de Verenigde Naties waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd. “De monitor Voedselverspilling geeft supermarkten op een heldere manier inzicht op welke productcategorieën zij het beste actie kunnen ondernemen. Op deze manier wordt er doelgericht gewerkt aan het verminderen van voedselverspilling. En dat blijkt effectief”, aldus Muller.

Beweging in de hele voedselketen

Supermarkten werken samen met leveranciers uit de gehele voedselketen om voedselverspilling tegen te gaan. “We vinden het belangrijk dat steeds meer sectoren gezamenlijk voedselverspilling meten om inzicht te krijgen in waar de meeste verspilling plaatsvindt, zoals in de bakkerijsector, de vleessector en in de groente- en fruitsector”, aldus Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Ook wordt er in diverse sectoren samengewerkt aan concrete optimalisaties in de keten, zoals bijvoorbeeld betere forecasting waardoor vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden of een betere spreiding van leveringen gedurende de dag”.

Zelfmonitor voedselverspilling

Sinds 2018 wordt de voedselverspilling inzichtelijk gemaakt. De deelnemende supermarktketens rapporteren op vrijwillige basis over hun voedselverspilling en verstrekken - op basis van vertrouwelijkheid - gegevens aan Wageningen University & Research. WUR voert op haar beurt de data-analyse en opschaling voor de totale Nederlandse markt uit. De monitor Voedselverspilling is een initiatief van het CBL en onderdeel van de uitvoeringsagenda van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research en gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Altijd op de hoogte blijven?