Minister laat Voedings-app ontwikkelen

5 oktober 2016

Minister Schippers van Volksgezondheid laat het Voedingscentrum een Voedings-app ontwikkelen. Deze bevat informatie over de samenstelling en voedingswaarde van de diverse producten die op de markt zijn.

Dat meldt de minister in het actieplan etikettering van levensmiddelen. Schippers heeft een brief over het actieplan naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Geïnformeerde keuze

Zij vindt dat consumenten de beschikking moeten hebben over eenduidige en eerlijke informatie om op basis daarvan een geïnformeerde en bewuste keuze te kunnen maken. “Ik zie veel meerwaarde in een ‘voedings-app’ voor de geïnteresseerde consument.”

De digitale applicatie voor consumenten over productinformatie (voedings-app) zal beschikbare informatie bevatten over de samenstelling en voedingswaarde van levensmiddelen, die aansluit bij de vraag van de consument.

Producten vergelijken

Zo kan de consument op eenvoudige wijze die informatie raadplegen en gezondere keuzes maken door de producten te vergelijken op gewenste samenstelling.

De app moet gebruiksvriendelijk zijn en individueel kunnen worden ingesteld op persoonlijke behoeften. Zo moet iemand met een glutenallergie met de scanner op de mobiele telefoon direct kunnen zien of een product gluten bevat en hoeft daarop niet naar de kleine lettertjes op het etiket te worden gezocht.

Eigen criteria

Ook kan de consument met zo’n scanner in één oogopslag zien of het product bijvoorbeeld veel zout of calorieën bevat. Zo kan iedereen zijn eigen criteria invoeren en op eenvoudige wijze producten beoordelen. Hiermee wordt voorkomen dat het etiket op een bijsluiter gaat lijken, aldus de minister.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?