Het hoge woord is eruit. Nutri-Score wordt het vrijwillige voedselkeuzelogo voor Nederland. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Maar voordat het logo op de verpakkingen mag, wil Blokhuis dat het systeem beter afgestemd wordt op de Schijf van Vijf. Hiermee stelt hij de daadwerkelijke invoering van Nutri-Score verder uit tot medio 2021.

De invoering van een nieuw voedselkeuzelogo was onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord dat moet leiden tot een gezondere levensstijl onder Nederlanders. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzocht daarvoor drie mogelijke voedselkeuzelogo’s. Van de kanshebbers – naast Nutri-Score ook Keyhole en Multiple traffic light – blijkt Nutri-Score op basis van consumententests het beste te werken, aldus het ministerie van VWS.

Breed gedragen

Dat de keuze zou vallen op Nutri-Score lag al enige tijd voor de hand. Het logo wordt al officieel gesteund door de overheden van onder meer België, Frankrijk en Duitsland, en door een groot aantal consumentenorganisaties. Zelfs Nederlandse supermarkten en verschillende voedselproducenten steunen Nutri-Score. Zowel autoriteiten als het bedrijfsleven hebben baat bij een breed gedragen, internationaal systeem, en dus zou het ministerie wel met heel sterke argumenten moeten komen om niet voor Nutri-Score te kiezen.

voedselkeuzelogo-europa-ministerievws

Voedselkeuzelogo's in Europa (beeld: Ministerie van VWS)

Uitstel

Het voornaamste argument dat in Nederland tegen Nutri-Score is aangevoerd, is dat het op sommige punten de Schijf van Vijf zou tegenspreken. Nutri-Score is bijvoorbeeld te positief over witbrood en te negatief over olijfolie in vergelijking met het Nederlandse voedingsadvies. Op dat gebied wil staatssecretaris Blokhuis dan ook verbeteringen zien. Nederland gaat daarom meepraten in een internationaal, wetenschappelijk comité over de evaluatie en aanpassing van Nutri-Score. Blokhuis verwacht dat dit traject in 2021 is afgerond. Pas daarna mag het logo wettelijk gevoerd worden in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven?