Mintel: Introducties met stevia floreren

3 mei 2013

LONDEN - Het aantal nieuwe producten met stevia is tussen 2011 en 2012 met 158 procent toegenomen. Tussen 2008 en 2012 was de toename zelfs 400 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Mintel.

Vooral Europa is de aanjager voor deze groei in producten met stevia. Dit werelddeel zorgde voor een kwart van de nieuwe producten met stevia in 2012. In 2011 was het aandeel van Europa hierin nog maar 4 procent, maar stevia is pas sinds december 2011 officieel in heel Europa toegelaten.

Meeste introducties in Azië

Azië zorgde vorig jaar overigens nog steeds voor het leeuwendeel van de stevia-introducties in de wereld. Wel daalde het aandeel van Azië hierin van 63 procent in 2011 naar 50 procent in 2012.

Het aantal introducties met stevia in Noord-Amerika daalde relatief van 21 procent (in 2011) naar 15 procent (in 2012) en in Latijns-Amerika van 11 procent in 2011 naar 9 procent in 2012.

Stevia wordt volgens Mintel door fabrikanten toegepast in een breed assortiment aan voedingsmiddelen en dranken in alle Europese markten.

(Fris)dranken en snacks

Vooral (fris)dranken met stevia doen het goed (31 procent van nieuwe producten in de wereld in 2012). De categorie snacks (tussendoortjes) staat goede tweede met 26 procent. Zo’n 13 procent van de wereldwijde stevia-productintroducties zijn tafelzoetjes stevia en 7 procent zijn zuivelproducten.

Toch hebben fabrikanten volgens Mintel in bepaalde productcategorieën moeite om producten met stevia een commercieel succes te maken. Dat hangt vooral samen met de mindere (na)smaak die de zoetstof soms aan producten geeft.

"Al lijkt dat te gaan veranderen", stelt Mintel. Het onderzoeksbureau ziet bijvoorbeeld in de UK sterke verkoopsuccessen bij voedingsmiddelen en dranken die stevia gebruiken in combinatie met suiker (voor smaak én laag in caloriegehalte).

Om groei voor stevia voor de langere termijn te realiseren raadt Mintel aan te blijven investeren in productontwikkeling, zodat smaak en toepasbaarheid verbeteren. Ook is marketing nodig om consumenten te blijven informeren over de zoetstof.

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over stevia

Altijd op de hoogte blijven?