Multiresistente bacteriën op garnalen, tilapia en pangasius

7 november 2014

Meer dan de helft van de garnalen, tilapia en pangasius, afkomstig van kwekerijen in Zuidoost-Azië, bevatten multiresistente bacteriën. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier.

Wakker Dier liet een onafhankelijke gecertificeerd monsternamebedrijf begin juli 2014 in totaal 43 vers  gekoelde of ingevroren gekweekte garnalen en gekweekte visproducten van verschillende merken uit Zuid-Oost Azië  bemonsteren. Voor deze producten werd gekozen omdat uit vooronderzoek was gebleken dat de kans om gevaarlijke  resistentieniveau’s te vinden, het grootst was bij deze 3 soorten, uit deze regio.

De producten werden gekocht in verschillende Nederlandse supermarkten en groothandels. Er zijn geen visspeciaalzaken  onderzocht, omdat deze winkels deze producten doorgaans ook bij de groothandels inkopen. De aangekochte producten zijn bewaard en afgeleverd conform de specificaties van het medisch microbiologisch laboratorium dat de producten onderzocht heeft, stelt Wakker Dier.

ESBL

Op meer dan de helft van de producten werden multiresistente bacteriën gevonden, waaronder eenmaal ESBL. Dat was op garnalen uit Vietnam, die waren gekocht in een Nederlandse horecagroothandel. Ook 3 van de 10 onderzochte producten met duurzaamheidskenmerk ASC bleken besmet te zijn met resistente bacteriën.

Volgens Wakker Dier ontstaat door vissen met enorme aantallen dicht op elkaar te houden, een gevaarlijke kweekvijver voor resistente bacteriën. De organisatie beweert dat het kabinet het advies van de NVWA om kweekvis op besmetting te gaan controleren, heeft genegeerd. Wakker Dier wil dat het kabinet alsnog het advies opvolgt en dat supermarkten en groothandels wat de organisatie noemt 'verantwoordere vis inkopen'.

Lees ook:

Ook biefstuk en kalfsvlees besmet met ESBL (27 mei 2013)

Ook ESBL op biologische kipfilet (31 januari 2012)

ESBL’s in rauwe groenten (19 april 2011)

 

Altijd op de hoogte blijven?