Nederland eet nog altijd te zout

22 februari 2012

BILTHOVEN - Ruim 85 procent van de Nederlandse bevolking consumeert meer zout dan de aanbevolen maximumrichtlijn van 6 gram per dag. 79 Procent van dit zout zit in gekochte voedingsmiddelen.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

De warme maaltijd levert het meeste zout (36 procent), gevolgd door de lunch (31 procent).

Vleesproducten en brood

De belangrijkste zoutbronnen bij de warme maaltijd zijn vleesproducten en sauzen. Bij ontbijt en lunch is het zout vooral afkomstig van brood en kaas.

Ongeveer 20 procent van het consumeerde zout wordt tijdens het bereiden van gerechten en aan de eettafel toegevoegd.

Man eet 9,9 gram zout per dag

Volwassen mannen krijgen gemiddeld 9,9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7,5 gram per dag. Jongens eten gemiddeld 8,3 gram en meisjes 6,8 gram per dag.

Uitkomsten zorgwekkend

"De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend'', zegt Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM.

Een te hoge zoutconsumptie kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Gezonder eten

De zoutconsumptie kan worden verlaagd door de hoeveelheid zout in producten substantieel te verlagen en door aanpassing van het voedingspatroon. Mensen moeten gezonder en evenwichtiger eten, vindt het RIVM.

Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010, waarin in kaart is gebracht wat 3.819 kinderen en volwassenen van 7 tot en met 69 jaar consumeren.

Voedselconsumptie

De gedetailleerde voedselconsumptiegegevens zijn verzameld door getrainde diëtisten. Iedere deelnemer is 2 keer geïnterviewd (met een tussentijd van 4 weken).

Met deze gegevens en informatie over de samenstelling van voedingsmiddelen uit de Nevo-tabel, alsmede gegevens over de mate waarin thuis zout wordt toegevoegd, is de totale zoutconsumptie geschat.

Lees ook

Altijd op de hoogte blijven?