Nederlands bedrijf paardenvleesaffaire mogelijk Nemijtek

13 februari 2013

BREDA – Het Nederlands bedrijf dat mogelijk betrokken is bij het Europese schandaal met paardenvlees is diepvries op- en overslagbedrijf Nemijtek uit Breda.

Dat stellen Omroep Brabant en verschillende Britse media.

Het (Cypriotische) bedrijf Draap Trading zou in Roemenië 60 ton paardenvlees hebben gekocht. Een deel van dat vlees zou bij Nemijtek zijn opgeslagen. Het lijkt erop dat het vlees daarna als rundvlees verder is verhandeld.

Hier staat paardenvlees uit Roemenië, erkent Nemijtek, maar dat staat ook op het etiket. Volgens het bedrijf gaat het ook als paardenvlees de deur uit.

Eerder was uit onderzoek al naar boven gekomen dat het paardenvlees afkomstig zou zijn uit Roemenië en dat handelaren in Cyprus en Nederland erbij betrokken zouden zijn.

NVWA heeft monsters genomen

De NVWA heeft vanochtend (woensdag 13 februari) Nemijtek bezocht. De voedsel en warenautoriteit wil dat niet bevestigen, maar werknemers van Nemijtek wel. De NVWA heeft monsters genomen van het opgeslagen vlees. Het vlees blijft tot nader order in de koelcel liggen.

Vleesopslag is niet de hoofdactiviteit van Nemijtek. Het bedrijf slaat vooral diepvriesgroenten en -fruit op.

Omroep Brabant meldt dat een handelaar vorig jaar in Breda terecht stond, omdat hij in Zuid-Amerika gekocht paardenvlees verhandelde als rundvlees. Dit vlees was opgeslagen bij het Bredase Windmeijer Meat Trading. Dat bedrijf is gevestigd op hetzelfde adres als Nemijtek.

Volgens de NOS is een andere Nederlander die veroordeeld was in dezelfde zaak nu directeur van Draap Trading op Cyprus, dat dus eveneens verdacht wordt in de huidige affaire met paardenvlees.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?