"Nederlandse banken investeren miljarden in dieronvriendelijke vleesproductie"

1 maart 2018

Grote Nederlandse banken zouden de afgelopen jaren miljarden hebben geïnvesteerd in dieronvriendelijke bedrijven. Dat staat in de Eerlijke Bankwijzer, een rapport op initiatief van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Die laatste organisatie bracht deze week ook de diervriendelijkheid van foodmultinationals naar buiten.

Door Cécile Janssen - Foodlog

"In de periode van 2012 tot en met 2017, is er door banken wereldwijd €282 miljard geïnvesteerd in de geselecteerde veehouderijbedrijven en vleesproducenten, en Nederlandse banken hebben hier een relatief groot aandeel in. Nederlandse banken staan met €8,8 miljard, of 3% van de totale aangetoonde financieringsrelaties, op de zevende plaats, na, onder andere, banken uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk." Dat schrijft de Eerlijke Bankwijzer, een onderzoek dat inzichtelijk maakt hoe banken 'scoren' op dierenwelzijn en consumenten in staat stelt hun bank daarop aan te spreken.

Voor de The Dutch Fair Bankguide, namen de onderzoekers de financiële relaties van 30 van "’s werelds grootste bedrijven in de kippen- en varkensvleessector" onder de loep. Het ging om zowel producenten en verwerkers van kippen- en varkensvlees, als supermarkten en restaurantketens. Problemen die zich voordoen zijn bijvoorbeeld "overbevolking (hoge bezettingsdichtheid), ontoereikende huisvesting en omgevingen, verminkingen, selectieve teelt, het gebruik van kooien, restrictieve voeding, ruwe behandeling en ontoereikende slachtmethoden", waardoor de dieren pijn, stress en verveling ervaren en vatbaarder zijn voor ziekten, of zelfs dierenmishandeling. Volgens De Eerlijke Bankwijzer zouden banken strenge eisen voor dierenwelzijn moeten stellen aan bedrijven waarin zij investeren en zo de druk opvoeren om dierenwelzijn te garanderen.

De Eerlijke Bankwijzer stelt in het onderzoek vast dat 3 van de 7 beoordeelde Nederlandse bankengroepen financiële relaties hebben met 23 van de onderzochte bedrijven. Rabobank is met €6,8 miljard in 12 van de onderzochte bedrijven met afstand de grootste financier. ING financierde 7 bedrijven met €1,3 miljard, ABN Amro 4 met €658 miljoen. Onder de gefinancierde bedrijven zijn Tyson Foods, 2 Sisters, Plukon, Smithfield, Tönnies en Vion, maar ook retailers als Carrefour en fastfoodketens als McDonald's.

"De Rabobank zit eigenlijk overal wel in", vertelt woordvoerder Dirk Jan Verdonk. De Eerlijke Bankwijzer is 'zeer bezorgd' over de cijfers. "Het laat zien dat deze banken volstrekt niet verantwoord omgaan met dierenwelzijn. We hebben het hier over geld van Nederlandse burgers dat door hun bank uitgeleend wordt aan bedrijven die het welzijn van miljarden dieren stelselmatig schenden". En dat is jammer, want juist de investeringen in retailers en fastfoodketens zijn invloedrijk omdat die veel marktmacht hebben. "In Nederland hebben we dat gezien met Jumbo die als eerste de plofkip in de ban deed, dat goede voorbeeld doet volgen", aldus Verdonk op BNR.

De overige onderzochte Nederlandse banken, de Volksbank (ASN en SNS), NIBC, Triodos en VanLanschot, hadden geen financiële relaties met de onderzochte bedrijven.

Rabobank zegt in een reactie op Boerderij niet aan onderzoek te hebben meegewerkt en herhaaldelijk vragen te hebben bij de onderzoeksmethoden van de Eerlijke Bankwijzer. Volgens een woordvoerder hebben "dierenwelzijn en duurzaamheid altijd de aandacht en gaat de bank met klanten in gesprek als er misstanden op dit gebied worden geconstateerd."

* Foto: Transportation Security Administration (TSA), Wikimedia

Altijd op de hoogte blijven?