Nederlandse Knowhow tijdens Anuga FoodTec-Vakbeurs

27 maart 2018

Het Nederlands VerpakkingsCentrum (NVC) en NIZO food research zetten zich in voor ‘no waste’. Op de Anuga FoodTec (23-26 maart in Keulen) presenteerden zij zich.

Tekst en beeld: Xandra Veltman journalistieke producties

Donderdag 22 maart hield het Nederlands Verpakkings Centrum (NVC) het NVC Zero Food Waste Dinner in Keulen – je zou het kennisdiner kunnen noemen. Het werd georganiseerd tijdens de Anuga FoodTec Vakbeurs, en de gasten waren uitgenodigd in Maibeck: een restaurant dat zich voorstaat op uitstekende gastronomie zonder poeha – dus ook geen overdadige hoeveelheden. Precies daarom gaat het, zegt Isaac Lorenzo, manager marketing & sales business education NVC. “Wij zetten ons in voor een beter milieu waarin geen voedsel of andere materialen worden verspild.”

600 leden en wereldwijd

Hij staat in de eveneens kleine, functionele stand midden in de doorloopgang van de Angua Food Tec. Een doelbewuste keuze. Circa twee miljard mensen ter wereld lijden aan obesitas, terwijl rond de 800 miljoen mensen honger lijden. Tegelijkertijd worden grote hoeveelheden voedsel verspild, hetzij in de toeleveringsketen aan de consument, hetzij thuis na aankoop. Verpakkingen en verpakkingsinnovaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering en liefst het voorkomen van voedselverspilling. Daarom hebben de Anuga FoodTec en de internationale verpakkingsgemeenschap hun krachten gebundeld. Lorenzo: “De NVC telt zeshonderd leden en werkt vanuit Nederland, de USA en het Midden-Oosten. We bespreken problemen met elkaar en zoeken naar oplossingen. Daarvoor springen we gelukkig ook minder vaak in de auto of het vliegtuig. We geven E-workshops en ‘future reality webinars’ - een steeds betere manier van  live samenwerken tussen docent en deelnemers.”

Onafhankelijk onderzoeksbureau NIZO

EVMI_NIZO.Anuga_.xandra-veltman-300x280 Ook NIZO food research had een kleine doelmatige stand. Ooit Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek, is NIZO uitgegroeid tot een onafhankelijk onderzoeksbureau dat zowel voedsel als machines voor de voedselverwerking test, zo vertellen senior project manager processing Paula Keijser en senior scientist processing Coen Akkerman. In Ede heeft het NIZO een grote hal om machines uit te proberen. Akkerman: “Een bedrijf dat nieuw wil bouwen, andere apparatuur wil kopen of wil uitbreiden heeft er voordeel bij. Wij zetten machines naast elkaar, parallel in serie, en testen hun prestaties op kwaliteit, opbrengst, enzovoorts. We hebben ook laboratoria dus we kunnen snel monsters analyseren. Afhankelijk van het product doen we dat onder meer op microbiologisch-, chemisch- en fysisch niveau. We hebben alle onderzoekstechnieken in huis. De bedoeling is dat de klant een genuanceerd beeld krijgt en het risico bij de bouw van nieuwe lijnen beperkt.”

Op de Anuga Foodtec is de belangrijkste boodschap aan bedrijven om niet te snel te bouwen. Vooraf testen kan veel tijd, geld en leed besparen. De nieuwe Danone fabriek was zo verstandig – een flinke risicovermindering bij een investering van zo’n kleine drie miljoen euro. Akkerman: “Maar in de markt zien we nog regelmatig dat nieuw opgeleverde fabrieken vaak te maken hebben met kinderziekten. En dat is jammer.”

Altijd op de hoogte blijven?