Nestlé stapt af van claim klimaatneutraal

25 juli 2023 Nestlé

Nestlé trekt de toezegging om merken als KitKat en Nespresso klimaatneutraal te maken in. Het Zwitserse voedingsconcern wil niet langer de uitstoot elders compenseren, maar gaat de eigen uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Veel bedrijven, zoals Nestlé, investeerden de afgelopen jaren in de claim klimaatneutraal, waarbij ze niet de eigen keten aanpassen, maar de CO2-uitstoot elders compenseren. Ze kopen als het ware compensatie-credits in, terwijl de eigen keten niet verduurzaamt en de uitstoot hetzelfde blijft.

Vermindering uitstoot broeikasgassen

Dit is niet de juiste methode, laat Nestlé nu weten. “We stappen af van investeringen in klimaatneutraal voor onze merken door middel van CO2-compensatie”, zegt een woordvoerder tegen Just Food. “In plaats daarvan gaan we investeren in programma’s om de uitstoot van broeikasgassen in onze eigen toeleveringsketen te verminderen.”

Nestlé ambieert om in 2050 geen broeikasgassen meer uit te stoten. Om dit te bereiken wil Nestlé in 2025 de uitstoot verminderen met 20 procent en in 2030 met 50 procent. Het ijkpunt hierbij is de uitstoot van broeikasgassen in 2018.

CO2-compensatie problematisch

Leontien Hasselman-Plugge, Co-CEO van ImpactBuying verwacht dat meer bedrijven zullen volgen. “CO2-compensatie buiten de eigen productieketen blijkt vaak problematisch en fraudegevoelig te zijn. Zo werd eerder Verra, ’s werelds grootste compensatie-bedrijf, ontmaskerd. Hun regenwoud-compensatie programma bleek gebakken lucht te zijn. Daarnaast komt er wetgeving aan tegen ‘greenwashing’. Een rechter in de VS heeft zich bijvoorbeeld al uitgesproken tegen de klimaat neutrale claims van Danone en Evian water. Hun claims suggereren een groen productieproces, terwijl dat niet het geval is.”

Verduurzamen eigen keten

Hasselman-Plugge noemt het een goede ontwikkeling dat bedrijven het label ‘klimaatneutraal’ niet meer kunnen kopen en hun eigen productieketen gaan verduurzamen. Compensatie is volgens haar pas een optie als er in de keten zelf alles is gedaan om de uitstoot tot een minimum te beperken.

Bron: Just Food / ImpactBuying

Altijd op de hoogte blijven?