Wageningen University & Research,bedrijven en Hogescholen gaan samenwerken in de Publiek Private Samenwerking (PPS) “Nieuwe veilige gewassen in de kas”. Zij willen nieuwe gewassen in de kas telen en onderzoeken. De gewassen zijn vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan. Deze gewassen worden nog niet in Nederland geproduceerd.
“Nieuwe veilige gewassen in de kas”
De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft deze PPS goedgekeurd. De komende drie jaar komt er een budget van ongeveer 3,5 ton per jaar beschikbaar. De PPS gaat onderzoeken of de vijf gewassen perspectief bieden voor de teelt in de Nederlandse kassen en of afnemers aan duurzaam geteelde, veilige producten geholpen kunnen worden.
Vanille
Naar vanille is al eerder onderzoek gedaan. Het businessmodel voor dit gewas lijkt positief. Het nieuwe onderzoek moet extra benodigde kennis opleveren. Het onderzoek naar vanille richt zich vooral op een verdere marktintroductie en optimaliseren van de productie.
Wasabi en zwarte peper
Voor wasabi en zwarte peper moet de PPS eerst goed kijken naar het teeltproces. Aan de hand daarvan kan bepaald worden of het haalbaar is om hier een verdienmodel van te maken.
Salep
Bij salep spelen andere uitgangspunten een rol. De PPS wil onderzoeken of het mogelijk is om zo te telen dat er onderscheidende salep wordt gemaakt ten opzicht van illegale import.
Saffraan
Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Door middel van een literatuurstudie in combinatie met rekenen aan een ‘hightech’ business zal gekeken worden of het mogelijk is om ook dit gewas in de Nederland te gaan telen.
Twaalf verschillende bedrijven
Binnen de PPS werken twaalf verschillende bedrijven met elkaar samen: telers, leveranciers van uitgangsmateriaal en bedrijven uit de keten van de foodproductie. Een aantal hogescholen gaat zich buigen over de chemische kant. Zij gaan de inhoudsstoffen van deze gewassen bepalen.
Wageningen University & Research
Wageningen University & Research doet teeltonderzoek. Ook ontwikkelt de universiteit wasabi teeltsystemen. En daarnaast zoeken ze naar mogelijkheden om Salep-planten die voor de Nederlandse teelt vermeerderd worden, ook in het Midden-Oosten in de natuur terug te planten. Met dat laatste hopen de onderzoekers de biodiversiteit te helpen herstellen in het herkomstgebied van de Salep.
Deelnemende bedrijven
De volgende bedrijven neem deel aan het project: Elstgeest Potplanten B.V.(penvoerder), Duijvestijn Tomaten, Lans, KFRS BV, J. van Marrewijk, Gova, Phytesia, Huijbregts groep BV, Club van 100, Intertaste, Valstar Holland Eminent, Eminent Food, Eminent Seeds, Iribov SBW, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Leiden, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Wageningen Environmental Research en Wageningen Research Glastuinbouw.
Lees ook:
- Van Dam: ‘8,5 miljoen subsidie voor innovaties' (14 oktober 2016)
- WUR onderzoekt welke agf mooi genoeg gevonden wordt (22 juni 2016)