Een internationaal consortium van universiteiten, instituten en bedrijven onder leiding van Wageningen University & Research gaat onderzoek doen naar nieuwe veredelingstechnieken voor cichorei. Het doel is om van cichorei een nog waardevoller gewas te maken, dat veel en goede voedingsvezels en medisch actieve inhoudsstoffen produceert. Daarnaast gaat het consortium de aspecten rond milieu, wet- en regelgeving en de wensen van de maatschappij onderzoeken. Dit recent gestarte onderzoekprogramma genaamd Chic gaat ruim vier jaar lopen en wordt gefinancierd door de EU.
Cichorei is een suikerbiet-achtig gewas dat familie is van de witlof. Op dit moment wordt het gewas voornamelijk geteeld voor de inuline. Inuline is waardevol als voedingsvezel én als zoetstof die ‘niet dik maakt’. Door jarenlang onderzoek aan cichorei is inmiddels relatief veel bekend over het optimaal telen van het gewas én van de biochemische machinerie van de planten. Cichorei is een gewas dat in een duurzame teelt hoge opbrengsten haalt. Cichorei is echter lastig te veredelen via kruisen en selecteren.
Die zaken maken het aantrekkelijk om met nieuwe, moleculaire veredelingstechnieken cichorei-types te ontwikkelen die andere inhoudsstoffen maken die de gezondheid kunnen bevorderen. Daarbij kan gedacht worden aan ‘prebiotica’ (voedingsvezels die ons afweersysteem kunnen ondersteunen) en mogelijk zelfs nieuwe medicijnen.
Bij het brede publiek is nog relatief weinig bekend over de nieuwe veredelingstechnieken die het mogelijk maken om heel gericht mutaties te verkrijgen. De onderzoekers vinden het belangrijk dat de maatschappij daar meer over weet. Daarom zullen de onderzoekers de maatschappij nauw bij hun onderzoek betrekken.
Naast het onderzoek naar bioactieve inhoudsstoffen, zoals hoge kwaliteit voedingsvezels en zogenaamde terpenen, gaat het consortium ook onderzoek doen om de ‘gewas-architectuur’ verder te verbeteren. De onderzoekers zullen ook onderzoek doen dat het maken van kruisingen bij cichorei zal vergemakkelijken, zodat er betere cichorei-veredelingsprogramma’s ontwikkeld kunnen worden.
Het onderzoek wordt gefinancierd in het Horizon 2020 programma van de EU. De financiering bedraagt 7,3 miljoen Euro voor een periode van ruim 4 jaar. De activiteiten en resultaten van het CHIC programma zullen te volgen zijn op de website.
De partners in het onderzoek zijn:
- Wageningen University & Research Project Coordinator
- Université des Sciences et Technologies de Lille (Frankrijk)
- Leibniz - Institut fur Pflanzenbiochemie (Duitsland)
- The New Zealand Institute for Plant and Food Research Limited (New Zeeland)
- Fondazione Edmund Mach (Italië)
- Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy (Finland)
- Institut za Biološka istraživanja “Siniša Stanković (Servië)
- Julius Kuhn-Institut Bundesforschungsinstitut fur Kulturpflanzen (Duitsland)
- Graz University of Technology (Oostenrijk)
- Fundacja: Art & Science Synergy Foundation (Polen)
- Europese Organisatie voor Wetenschappelijk Plantenonderzoek E.P.S.O. IVZW (België)
- Sensus b.v.(Nederland)
- Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica (Portugal)
- JOANNEUM RESEARCH Forschungsgesellschaft mbH (Oostenrijk)
- KeyGene nv .(Nederland)
- IDConsortium (Spain)