Noord-Holland zet 2,7 miljoen euro in voor duurzaam voedsel

9 februari 2023 Redactie Food

De provincie Noord-Holland gaat in 2023 en 2024 2,7 miljoen euro inzetten voor de Voedselvisie 2020-2030. De provincie wil subsidie verstrekken aan 13 projecten en samenwerkingen ondersteunen die bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.  

In de Voedselvisie 2020-2030 van provincie Noord-Holland staan de kansen en uitdagingen om te komen tot een duurzaam voedselsysteem. Noord-Holland streeft naar een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel. Dat betekent: gezonde verdienmodellen voor ondernemers, maar ook doen wat goed is voor mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. De provincie wil partijen in de voedselketen stimuleren hieraan bij te dragen door een aantal projecten financieel ondersteunen. 

Gedeputeerde landbouw Ilse Zaal: "Een provincie kan de transitie van het voedselsysteem niet alleen realiseren. Daar is het hele netwerk voor nodig. Met een financiële ondersteuning en versterken van het netwerk kunnen wij wel een belangrijke steun in de rug geven. Dat hebben we de afgelopen 2 jaar gedaan. Veel partijen geven samen met ons al uitvoering aan de voedselvisie. Wij zetten de komende 2 jaar onze inzet op de transitie duurzaam door, zodat het hele voedselsysteem daarvan kan profiteren."

De provincie gaat zich vooral inzetten voor natuurinclusieve grondgebonden landbouw, kringlooplandbouw en korte ketens waarbij 25% van het eten uit de regio komt.

Subsidie en netwerk

De provincie plaatst subsidieregelingen op de website. Daarnaast deelt de provincie kennis en initiatieven op het netwerkplatform www.boerenbusinessinbalans.nl. Via de Noord-Holland voedsel initiatievenkaart kunnen ondernemers ook eigen projecten zichtbaar maken.

Bron: Provincie Noord-Holland

Altijd op de hoogte blijven?