In navolging van de voorgaande Normen-dag organiseren brancheverenigingen Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI-NBT), GMV Dutch Food Systems en Machevo & Bulk Vereniging in samenwerking met Hygienic Design Network (HDN) op 2 oktober een nieuwe kennissessie, de Normen-dag 2.0. Dit keer gericht op EU-verordeningen, die betrekking hebben op het ontwerpen, bouwen, onderhouden en gebruiken van technische installaties en machines voor de voedingsmiddelenindustrie.

Normen-dag 2.0 wordt georganiseerd voor iedereen die een rol heeft op gebied van ontwerp, bouw en gebruik van hygiënische procesinstallaties voor voedingsmiddelenproductie. Wil je weten welke wettelijke eisen specifiek voor je bedrijf van toepassing zijn? Hoe je daar zo goed mogelijk een technische invulling aan kunt geven? Dan is de Normen-dag 2.0 een uitgelezen kans. 

Verordeningen: welke gelden in de foodbranche en wat houden die in? 

Er komen steeds meer Europese verordeningen en deze gelden als wet voor alle EU landen. Een verordening is dwingend maar laat veel ruimte over om de uitvoering ervan te interpreteren. Op 2 oktober wordt uitgelegd wat die verordeningen inhouden en in de diverse break-out sessies wordt de invloed op techniek, middels diverse onderwerpen besproken.

Het betreft de volgende verordeningen: EC178, EC852, EC853, EC1935, EC2023, EC42, EC2073, EC68, EC98, EC749 en EC30. Al deze verordeningen hebben directe of indirecte invloed op het ontwerpen, bouwen, onderhouden en gebruiken van technische installaties en machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Tijdens de break-out sessies gaan we op basis van deze verplichtingen in op de volgende hygiënische aspecten:

  • Het voorkomen van besmetting (beheersen van de omgeving)
  • Geen organoleptische of andere negatieve invloeden op proces en product
  • Borgen van reinigbaarheid en veilig hergebruik.

Doelstelling DMF-NBT, GMV, Machevo en HDN

Voor alle verordeningen wordt GMP (Good Manufacturing Practice) vereist. Een aantoonbaar kwaliteitsborgingsysteem en bijbehorende vakmanschap. Vooral dat laatste is moeilijk aan te tonen. Men kan het hygiënische vakmanschap niet aantonen met een officieel document. De organisaties willen de dag ook gebruiken voor de aftrap om de verborgen vakmanschappen en de benodigde kennis en kunde in kaart te brengen. Met als doel om daar concreet een passende erkenning voor te bepalen. Dit gebeurt in samenwerking met onderwijs, food bedrijven en de hele toeleveranciers markt. Duidelijkheid en opleidingen bieden wellicht de oplossing voor het steeds groter personeelstekort in de techniek.

Datum: Maandag 2 oktober 2023
Locatie: Omnia - Wageningen University & Research, Hoge Steeg 2, Building 105, 6708 PH Wageningen
Tijd: 12.30 - 18.30 uur

Aanmelden

Toegang tot deze kennissessie is voor leden van DMFI-NBT, GMV, Machevo en HDN gratis. Voor overige bezoekers geldt een toegangsprijs van € 200,- per persoon.
Wil je er bij zijn? Schrijf je in via de website van Machevo: www.machevo.nl/normen-dag-hygiene

Altijd op de hoogte blijven?