NSure wint Food Valley Award

7 oktober 2010
[gallery]

EDE- NSure heeft de Food Valley Award gewonnen voor de test die op basis van de genactiviteit kan voorspellen wanneer appels en peren geoogst moeten worden en hoe lang ze kunnen worden opgeslagen.

De prijs werd donderdag uitgereikt aan het einde van de Food valley Conferentie.

"We zijn een klein bedrijf met grote ambities", zegt CEO Monique van Wordragen van NSure tegen evmi.nl. "We proberen ons product internationaal te vermarkten en krijgen nu erkenning in de vorm van een prestigieuze prijs. Nederland staat al bekend als land van de vernieuwingen in de agrifood, dus als je hier een prijs wint, is dat helemaal geweldig."

Van hardfruit als appels en peren wordt jaarlijks vijf tot tien procent van de oogst vernietigd omdat de kwaliteit van het fruit bij opening van de koelcellen onder de maat blijkt. Om die derving aan te pakken, ontwikkelde NSure in samenwerking met veilingen en telers een methode waarmee telers monsters van hun fruit kunnen nemen.

Dat doen ze met de bemonsteringskit die speciale testkaartje bevat waarop een druppel sap wordt aangebracht. De kaartjes stabiliseren het monster, zodat het met de post kan worden verstuurd naar het lab van NSure. Daar wordt de ‘zwarte doos van de vrucht uitgelezen’, stelt het bedrijf. Er wordt gemeten of bepaalde vruchtgenen 'aan' of 'uit' staan, wat informatie geeft over het rijpingsstadium. De teler krijgt binnen twee werkdagen het resultaat per e-mail of fax.

De testen geven de fruitteler niet alleen informatie over het beste moment voor de pluk, maar beantwoorden ook de vraag hoe lang de producten kunnen worden opgeslagen. Dat is van belang voor de teler, maar vooral ook voor de handel. Die kan er dan voor zorgen dat de meest kwetsbare partijen als eerste op de markt komen.

Andere genomineerden

De andere genomineerden voor de award waren Smilde Bakery met het verantwoorde saucijzenbroodje Zócijs en de VanDrie Group met de optimalisatie van dierenwelzijn en ketenefficiency.

Een artikel over NSure en de Food Valley Award is te lezen in EVMI van 28 oktober.

Inhoud

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?