NVC: Testen verpakkingen steeds belangrijker

7 november 2012

GOUDA - De toekomst van het testen van verpakkingen en verpakkingsmaterialen. Dat is dit jaar het thema van de algemene ledenvergadering van het NVC Nederlands Verpakkingscentrum op 29 november.

De maatschappelijke vraag naar het onderbouwen van de keuze voor bepaalde verpakkingen neemt toe.

Belang van testen

Zo is er het ‘voorzorgsbeginsel’ waarbij fabrikanten al van tevoren in kaart moeten brengen in welke mate de gebruikte verpakkingen risico’s met zich meebrengen voor de voedselveiligheid.

Ook op het gebied van gevaarlijke (UN-geclassificeerde) goederen of garanties rond ladingstabiliteit worden steeds meer eisen gesteld.

Hierdoor worden verpakkingstesten steeds belangrijker, stelt de ketenvereniging op het gebied van verpakken.

Daarnaast worstelen bedrijven met stijgende kosten en de vraag welke verpakkingstesten echt nodig zijn. Ook staan de normalisatie van testmethoden en de reproduceerbaarheid van gemeten testresultaten ter discussie.

Intelligente modellen

Hier zouden, volgens het NVC Nederlands Verpakkingscentrum, betere (internationale) afspraken mogelijk kunnen helpen, net als intelligente modellen, om het gedag van verpakkingen en verpakkingsmaterialen in diverse omstandigheden te kunnen voorspellen.

Tijdens de bijeenkomst op donderdagmiddag 29 november geven 7 toonaangevende testinstituten hun visie in een plenaire discussie.

De algemene ledenvergadering wordt gehouden bij TNO Triskelion in Zeist. Na de bijeenkomst kan een kijkje genomen worden bij diverse ‘teststations’ van dit bedrijf.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?