NVWA: Bedrijven moeten zelf onveilige levensmiddelen uit de handel halen

3 oktober 2017

Voedselwaakhond Foodwatch en toxicoloog Martin van den Berg zeiden op 29 september in EenVandaag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar ernstig vervuilde goji-bessen niet uit de handel haalde. Volgens de NVWA klopt dit niet. De voedselautoriteit heeft de betrokken bedrijven een schriftelijke waarschuwing gekregen. Het is de verantwoordelijkheid van deze bedrijven om levensmiddelen die niet aan de wet voldoen uit de handel te halen en hun afnemers en leveranciers hierover te informeren.

Gojibessen

De NVWA zegt op de site dat er geen reden was om de bessen uit de handel te nemen en een publiekswaarschuwing uit te doen gaan. Voor gojibessen zijn geen consumptiegegevens bekend. Daarom gebruikt de NVWA om te bepalen of de Acute Referentie Dosis (ARfD) wordt overschreden de waarden van krenten. Waarschijnlijk resulteert dit in een overschatting van de consumptie, zeker bij kinderen, die normaal gesproken meer rozijnen/krenten eten dan gojibessen. In de praktijk ligt de blootstelling lager. De NVWA maakte een zogenaamde case by case-afweging of een publiekswaarschuwing nodig was. In dit geval waren er teveel onzekerheden over de mogelijke schadelijkheid.

Bovendien betekent volgens de NVWA een overschrijding van de ARfD niet automatisch een gezondheidsrisico. De ARfD is met een veiligheidsfactor van 100 afgeleid, en gaat uit van een worst-case-combinatie van factoren: extreme consumptie op één moment van het product, waarin dan ook nog de betreffende concentratie aanwezig is. In het geval van de gojibessen is het risico waarschijnlijk overschat. Daarom heeft de NVWA geen publiekswaarschuwing afgegeven.

Verantwoordelijkheid producenten

De producenten en importeurs van levensmiddelen zijn zelf verantwoordelijk voor het op de markt brengen van producten die aan de wettelijke eisen voldoen. In het geval van de gojibessen betekent dit geen bessen met teveel residuen van bestrijdingsmiddelen. De NVWA houdt hier toezicht op. De NVWA heeft in 2017 nieuwe monsters van gojibessen genomen en gaat deze binnenkort analyseren. Als het nodig is treedt de NVWA daarna handhavend op.

Lees ook:

‘Vervuilde goji-bessen veel erger dan fipronil-eieren' (

Altijd op de hoogte blijven?