NVWA haalt gelijk in geding Van Hattem

17 februari 2014

DEN HAAG - Van Hattem Vlees uit Dodewaard moet tóch alle partijen vlees uit de handel halen, die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 door het slachthuis zijn verwerkt. Dat meldt Vlees+.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaalde dit in het geding dat Van Hattem had aangespannen tegen staatssecretaris Dijksma van EZ. Die had het slachthuis via de NVWA gelast om in totaal zo'n 28.000 ton vlees terug te halen.

Van Hattem Vlees kan volgens de voorzieningenrechter van het CBb geen duidelijkheid geven over de herkomst en bestemming van enkele tientallen paarden en pony's. De NVWA vermoedt daarom dat dit paardenvlees is verwerkt in rundvleessnippers en andere producten.

Risico

"Nu er aanwijzingen zijn dat meer vlees het bedrijf heeft verlaten dan er is binnengekomen, bestaat het risico dat er partijen ongedocumenteerd en mogelijk zelfs ongekeurd vlees zijn verwerkt", oordeelt de voorzieningenrechter.

Het terughalen is volgens de rechter een zeer ingrijpende, maar gezien de twijfels over de herkomst van het vlees geen onredelijke maatregel.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?