NVWA maakt risicobeoordeling minerale oliën in kaaskoekjes openbaar

6 april 2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week de risicobeoordeling van vervuiling van kaaskoekjes met minerale oliën via haar website openbaar gemaakt. Het is voor het eerst dat een front office risicobeoordeling op deze wijze wordt gepubliceerd, zo lichtte de NVWA deze week in een gesprek met Foodwatch toe. Het ligt in de bedoeling van de NVWA om deze front office risicobeoordelingen voortaan openbaar te maken. Daardoor krijgen derden meer inzicht in de achtergronden van het handhavingsbeleid.

Meer openheid

Foodwatch dringt al langer aan op meer openheid van de NVWA. In een eerdere door Foodwatch aangespannen rechtszaak rond de paardenvleesaffaire had de rechtbank al geoordeeld dat de NVWA meer openheid van zaken moest geven. Consumenten hebben recht op informatie. Openheid is ook nodig om het functioneren van de NVWA te kunnen controleren. Foodwatch ziet de openbaarmaking van de risicobeoordelingen als een stapje in de goede richting naar meer openheid bij de NVWA.

Risicobeoordeling minerale oliën in kaaskoekjes

Uit de risicobeoordeling minerale oliën in kaaskoekjes van de NVWA blijkt dat de kaaskoekjes een extreem hoge concentratie MOSH bevatten. Het consumeren van grote hoeveelheden van deze kaaskoekjes vormt niet direct een risico voor de gezondheid. Maar bij langdurige consumptie van grote hoeveelheden van desbetreffende kaaskoekjes kunnen gezondheidsrisico’s niet worden uitgesloten.

Uit de winkel

Op basis van de gemeten waardes en de risicobeoordeling heeft de NVWA het product uit de winkels laten halen. Ze heeft echter, tot teleurstelling van Foodwatch, geen oproep gedaan aan consumenten om het product niet te eten. De Belgische voedselautoriteit FAVV deed wel een oproep aan consumenten. De voedselautoriteit riep op de 8 soorten kaaskoekjes niet te consumeren, en aan degenen die de producten al heeft gegeten en vergiftigingsverschijnselen vertoont, de dokter te raadplegen.

Geen waarschuwing naar consumenten

Zowel de NVWA als de producent hebben consumenten die het product wellicht al in huis hadden staan niet gewaarschuwd en willen ook niet vertellen waar de koekjes te koop waren. Consumenten werden dus niet in de gelegenheid gesteld om - inmiddels al deels verkochte - besmette producten te vermijden. De consumenten die het product al in hun keukenkastje hadden staan, kregen daarmee minder bescherming van de NVWA dan de consumenten die het product nog zouden kopen. Dat onderscheid vindt Foodwatch onaanvaardbaar: alle consumenten hebben recht op een gelijke mate van bescherming.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?