NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

5 december 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

Veel online aanbieders controleren onvoldoende op leeftijd bij de verkoop van alcohol, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Van 166 inspecties bij online aanbieders bleken er 16 geen leeftijdsverificatiesysteem te hebben en bij nog eens 106 aanbieders bevatte dit systeem tekortkomingen.”

Sinds de invoering van de nieuwe alcoholwet op 1 juli 2021 gelden er strengere regels voor de verkoop van alcohol op afstand (online of telefonisch). Daarnaast mogen aanbieders niet meer dan 25 procent korting geven. Sinds de invoering voert NVWA risicogerichte inspecties uit. Hieruit blijkt dat de leeftijdscontrole bij online verkoop lang niet altijd op orde is. Daarnaast geven sommige aanbieders te veel korting.

Leeftijdscheck

Volgens de wet mag alcohol alleen verkocht worden aan personen van 18 jaar en ouder. Online aanbieders zijn verplicht om de leeftijd te controleren bij de bestelling en bezorging. Zij moeten een leeftijdsverficatiesysteem hebben dat bestaat uit een leeftijdsvraag die de koper moet beantwoorden voordat de bestelling wordt afgerond. Daarnaast moet de verkoper vermelden dat bij aflevering van de alcoholhoudende drank de leeftijd van de ontvanger wordt gecontroleerd.

NVWA controleerde 166 online aanbieders van alcohol. 73 procent beschikte niet over een leeftijdsverificatiesysteem dat voldoet aan de wettelijke eisen. Zo konden kopers niet zelf aangeven dat ze 18 jaar of ouder zijn of vermeldde de verkoper niet dat de leeftijd bij bezorging werd gecontroleerd. Zestien aanbieders hadden helemaal geen leeftijdsverificatiesysteem. Zij kregen boetes opgelegd van minimaal €1.360. Bij de andere bedrijven met tekortkomingen bleef het bij een waarschuwing.

Korting

Daarnaast mogen winkels en online aanbieders door de nieuwe alcoholwet niet meer dan 25 procent korting geven op alcoholische dranken. Uit inspecties van de NVWA bij zowel fysieke als online verkooppunten blijkt dat 27 procent (95 van de 344) van de gecontroleerde bedrijven toch alcohol met hogere kortingen verkocht. Bij twee derde van de overtredingen ging het om prijskortingen tussen de 25 procent en 40 procent. De NVWA legde 92 boetes op en gaf drie schriftelijke waarschuwingen.

Bron: NVWA

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?