NVWA: 'Ossenstaarten Veviba geleverd aan meer Nederlandse bedrijven'

22 maart 2018

De ossenstaarten van het Belgische vleesbedrijf Veviba zijn meer Nederlandse bedrijven terechtgekomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt bekend dat ze de lijst hebben uitgebreid met 16 bedrijven. Het totale aantal bedrijven die de 'onveilige' ossenstaarten hebben verkocht komt hiermee op 35. De NVWA vulde de lijst aan vanwege meldingen van leveranciers en distributeurs.

Veviba bracht de ossenstaart op de markt zonder dat een dierenarts het vlees heeft goedgekeurd voor consumptie. Alle Nederlandse bedrijven waar dit vlees terecht is gekomen hebben het uit de schappen gehaald. Ook laten ze in opdracht van de NVWA een publiekswaarschuwing uitgaan om te voorkomen dat consumenten die dit vlees al hebben gekocht dit niet consumeren. Een lijst van alle bedrijven staat op de site van de NVWA.

Het traceringsonderzoek in België loopt nog steeds. Mocht hieruit blijken dat er vlees van Veviba ook bij andere bedrijven terecht is gekomen, ziet de NVWA erop toe dat deze bedrijven ook veiligheidswaarschuwingen uit laten gaan. Via de site houdt de NVWA de consument op de hoogte.

De Belgische voedselautoriteit FAVV sloot Veviba op 8 maart, nadat uit onderzoek bleek dat de veiligheid van de ossenstaart en het gehakt niet kan worden gegarandeerd. Er zou ongekeurd vlees en vlees dat over de datum was op de markt zijn gekomen. Veel bedrijven haalden voor de zekerheid al het vlees van Veviba uit de schappen.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?