NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

19 november 2020

Foto: Glenn Carstens-Peters via Unsplash

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het bedrijfsleven kan het boek gebruiken als hulpmiddel om te voldoen aan de benodigde wettelijke verplichtingen bij het maken en verkopen van nieuwe voedingsmiddelen.

Het handboek besteedt onder meer aandacht aan wat een nieuw voedingsmiddel is, de Europese en Nederlandse regelgeving op het gebied van nieuwe voedingsmiddelen, de toelatingsprocedure voor nieuwe voedingsmiddelen en het interventiebeleid van de NVWA. Ook noemt het boek specifieke nieuwe voedingsmiddelen zoals insecten, kweekvlees en levensmiddelen die bestaan uit technisch vervaardigd nanomateriaal. 

Voorbeelden van nieuwe voedingsmiddelen zijn middelen van nieuwe voedingsbronnen (zoals olie van docosahexaeenzuur (DHA) gewonnen uit micro-algen), voedingsmiddelen geïsoleerd uit of geproduceerd uit planten of delen van planten (bijvoorbeeld sap uit cacaopulp) of (delen van) dieren (bijvoorbeeld insecten), en voedingsmiddelen die afkomstig zijn van de primaire productie (bijvoorbeeld teelt) en een geschiedenis van veilig gebruik als levensmiddel in een specifiek land hebben (bijvoorbeeld poeder van de Maqui-bes).

Dergelijke producten mag je alleen verkopen als ze zijn toegelaten in de EU en voldoen aan specifieke Europese basisvoorschriften en EU-regelgeving. Ook moeten ze worden opgenomen in de zogenoemde Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen.

Meer lezen over het handboek en de toelatings- en kennisgevingsprocudures, klik hier.

Download en lees het handboek hier.

Altijd op de hoogte blijven?