'Obesitas is vooral gedragsprobleem'

18 maart 2015

Obesitas wordt teveel als een medisch probleem gezien, terwijl het vooral een gedragsprobleem is. Dat vindt Anita Jansen, hoogleraar experimentele klinische psychologie aan de Universiteit Maastricht en gespecialiseerd in obesitas. Ze schreef daarom samen met collega Sandra Mulkens ‘Leren niet te eten’.

'Leren niet te eten' is een psychologisch behandelplan tegen obesitas. Het is uitgegeven als i-book en is verkrijgbaar via de i-books store van Apple. Er is ook een webversie beschikbaar. Het is speciaal bedoeld voor therapeuten die hiermee obese mensen kunnen leren hun neiging tot overeten te beheersen.

Zelfcontrole

“Obese mensen hebben hun eetgedrag niet altijd onder controle. Van huisarts of diëtist krijgen ze leefstijladviezen als ‘ga anders eten en meer bewegen’ en als definitieve oplossing is er de maagverkleining. De psycholoog speelt geen rol van betekenis in dit proces, terwijl wij nu juist gespecialiseerd zijn in gedrag. Wij weten als geen ander dat juist het veranderen van ingeslepen gedragspatronen heel ingewikkeld is”, legt Jansen uit. De therapie richt zich op versterking van de zelfcontrole.

Lees ook:

‘Overconsumptie suiker slechts één van de oorzaken obesitas' (31 maart 2014)

Altijd op de hoogte blijven?