Een nieuw, kleiner biervat is in de Verenigde Staten het toneel van een juridische strijd tussen bierbrouwers AB InBev en Heineken. Dat schrijft Bloomberg. Ze beschuldigen elkaar van kopieergedrag. 

De Amerikaanse biermarkt verandert snel. De nadruk verschuift van kwantiteit naar (duurdere) kwaliteitsbieren en de totale bierconsumptie loopt terug. De twee grootste brouwers ter wereld hebben moeite om hun marktaandeel en volume in de Amerikaanse markt overeind te houden; ambachtelijke bieren en wijn zijn een bedreiging voor hun omzet. 

Met kleinere vaten, 'busjes' (canisters in het Engels) in plaats van vaten (kegs), willen Ab InBev en Heineken kleinere bars en restaurants voor zich winnen. Met kleinere taps is de versheid van het bier langer te garanderen. In de busjes zit het bier in een zak. Gas drijft de druk in het vat op, dit duwt het bier uit de zak. Het gas komt niet in aanraking met het bier en tast dan ook de smaak niet aan, volgens de brouwers. 

Heineken Blade Tap Bron: Blade

Patent

Nu beschuldigen beide bedrijven elkaar van het kopiëren van de technologie. AB InBev claimt het patent te hebben op Heinekens Blade-tap en wil de import in de VS blokkeren. Volgens Heineken kopieerde juist AB InBev een cruciale technologie voor zijn Nova-systeem van Heineken. De onderzoeken naar mogelijke octrooi-inbreuken zijn deze week gestart door de Amerikaanse Internationale Handelscommissie. Het vonnis wordt niet voor januari volgend jaar verwacht.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?