Oerlemans Plastics viert 50-jarig jubileum met festival Circulair Open Air

13 juni 2023 Redactie Food

Verpakkingsproducent Oerlemans Plastics organiseerde afgelopen weekend het festival Circulair Open Air, om het 50-jarig jubileum van het bedrijf te vieren. Ruim 800 personeelsleden en partners en 400 zakelijke gasten waren aanwezig. Tijdens het event presenteerde het bedrijf de IMPACT-visie over de circulaire strategie en toekomstbestendige verpakkingsproducten voor de komende jaren. 

Het festival is de apotheose van een jubileumjaar vol mijlpalen voor Oerlemans Plastics. Eind vorig jaar opende het bedrijf een nieuwe fabriek, veranderde het de groepsnaam in OPACKGROUP en passeerde het onder meer door twee overnames de 250 miljoen euro omzet. Eigenaar Joan Hanegraaf werd in december voor zijn branchewerk in de kunststofindustrie benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau; een waardering voor zijn jarenlange visie in één zin samengevat: “VerduurSamen schrijven wij met een S”. Deze richting werd bij de start van het festival verder uitgewerkt in vier seminars voor de bezoekers over respectievelijk Impact maken, Innovaties ontwikkelen, Duurzaamheid & wetgeving en een toer door het zelfstandige onderzoekscentrum OPACKGROUP Technology Centre. De gasten konden verder een indruk krijgen van de nieuwe fabriek, waarin alle machines operationeel waren en op volle toeren draaiden.                         

André Kuipers

Op het festival presenteerde voormalig astronaut André Kuipers zijn heldere betoog over onze verantwoordelijkheid voor planeet aarde. “Toen ik in het ruimtestation ISS werkte, zag ik hoe kwetsbaar en mooi tegelijkertijd onze planeet is. Een heldere blauwe bol met een ultradunne dampkring; onbeschrijflijk om vanuit de ruimte te mogen zien. Met de kennis van de ruimtevaartsector kunnen we vandaag de dag ontzettend veel kennis toepassen. Zo meten gespecialiseerde satellieten het aantal illegale bosbranden in de Amazone en ook welke stoffen daarbij vrijkomen. Ook kan met de techniek vanuit de ruimte worden voorspeld hoeveel zoetwateraanbod er per land per jaar verdwijnt. En ook dagelijkse zaken als je matras en je telefooncamera zijn ontstaan met kennis vanuit het ruimtestation.” 

De ruimtereiziger deelde verder met het publiek dat er veel verpakkingstests worden gedaan in de gewichtloze omgeving. “Oppassen, want bij het openen van verpakking met kleine producten zweeft alles van je weg!” Zandtovenaar Gert van de Vijver verpakt het verhaal van duurzaam verpakken in een fraaie zandvoorstelling, en directeur Johan Kranenbroek spreekt zijn waardering en dank uit aan alle betrokken partijen, die samen verantwoordelijk zijn geweest voor het momentum wat nu bereikt is.

Altijd op de hoogte blijven?