Ojah (Beeter) in Belgische handen

15 februari 2017

Het Nederlandse Ojah wordt overgenomen door Korys, de Belgische investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Ojah is bekend van vleesvervanger Beeter. Ojah's innovatieve en duurzame benadering past in de kernwaarden van Korys. Dat melden Korys en het management van Ojah BV.

Korys neemt behalve het management van Ojah, ook de aandelen van shareholders over, waaronder die van PPM Oost, StartGreen en Holland Food Ventures. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

De Belgische investeringsmaatschappij gelooft in de voortgaande groei van Ojah en verwacht dat de markt voor alternatieve eiwitbronnen zich zowel nationaal als internationaal zal blijven uitbreiden. Ook past de overname in de duurzame benadering van Korys.

Eigen productie

Ojah uit Ochten is in 2009 opgericht om de productie van plantaardige eiwitvezels te commercialiseren, via een high moisture extrusion (HME) technologie.

In 2011 werd een eigen productielocatie geopend. Sindsdien is het een belangrijke speler in de markt voor vlees- en visalternatieven, met Beeter (Nederlandse markt) en Plenti (internationale markt). De plantaardige vleesvervangers worden aan tientallen klanten in 13 landen geleverd.

De producten zijn clean label, glutenvrij, 100 procent plantaardig, non-GMO, rijk aan eiwitten en vezels, laag in vet en zout, en dragen volgens Ojah bij aan een duurzame voedselproductieketen.

'Groei verder uitbouwen'

“De participatie van Korys geeft ons de kansen om onze internationale businessgroei verder uit te bouwen”, zegt Frank Giezen, CEO en mede-oprichter van Ojah. Hij verwacht dat daarvoor de productie in Ochten verder zal worden uitgebreid.

Korys participeert, behalve in de Colruyt Group, veel in bedrijven in duurzame energie. In het portfolio zitten ook dinnerbox-concept Smartmat, fabrikant van personalized medicine Biocartis en het Nederlandse Agendia dat innovatieve producten voor kankerpatiënten biedt.

Lees ook:

  • Ojah komt met vegetarische kibbeling (11 juni 2013)
  • Ojah eerste in MKB Innovatie Top 100 (5 juni 2012)
  • Ojah-fabriek voor Beeter officieel open (3 oktober 2011)
  • Altijd op de hoogte blijven?