Ojah eerste in MKB Innovatie Top 100

5 juni 2012

VENLO - Ojah staat op de eerste plaats in de MKB Innovatie Top 100 met de vleesvervanger Beeter. Dat werd maandag bekendgemaakt op de Floriade in Venlo.

Ojah levert de basis voor een breed scala vleesvrije gerechten met eigenschappen die op vlees lijken. Het product laat zich op dezelfde wijze verkleinen, vervormen, marineren, bereiden en presenteren, maar plantaardig meel en water zijn de enige ingrediënten.

Beeter is glutenvrij, bevat geen zout en bindmiddelen en is honderd procent plantaardig. Op relevante duurzaamheidcriteria scoort Beeter 3 tot 10 keer beter dan groenteburgers en (Nederlands) kippenvlees. Door de mogelijkheid om het vleesalternatief op vele manieren te kunnen bereiden en er een eigen draai aan te geven, zijn zowel horecaondernemers als consumenten enthousiast.

Concurreren met vlees

De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. “Over de nummer 1 was geen enkele discussie. Ojah uit Ochten kan met zijn product Beeter als vleesvervanger al glansrijk concurreren met echt vlees qua smaak. Zelfs experts proeven soms niet meer het verschil. En dat betekent ook een duurzame doorbraak”, aldus de jury.

De MKB Innovatie Top 100 is een initiatief van innovatiecentrum Syntens, NL Octrooicentrum, Mercedes Benz en NRC Handelsblad. De ranglijst werd met 100 concrete innovaties uit het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf werd voor de zevende keer gepresenteerd. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn te vinden op www.syntens.nl/innovatietop100.

Lees ook:

  • Ojah-fabriek voor Beeter officieel open (3 oktober 2011)
  •    

    Altijd op de hoogte blijven?