Ojah komt met vegetarische kibbeling

11 juni 2013

GROENEKAN – Ojah uit Ochten, bekend van vleesalternatief Beeter, presenteerde op de AgriFoodTop 2013 de vegetarische kibbeling. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken was er zeer over te spreken.

De vegetarische kibbeling is een primeur van het MKB-valorisatieproject van de topsector Agri&Food, waarin naast Ojah ook algenproducent Phycom en varkenhoudster/lupineteelster Annechien ten Have zitten.

Beeter, het product op eiwitbasis, had al alternatieven voor kip, varken, stoofvlees en visalternatieven als makreel, tonijn en gerookte paling.

Volgens Jeroen Willemsen van Ojah is de vegetarische kibbeling 100 procent plantaardig. "De batter wordt ook gemaakt van de algen van Phycom."

Tijdens volgende testen wordt ook gekeken naar de structuur. De lupine van Ten Have wordt nog niet gebruikt (want dat is nog niet geoogst), maar er zal zeker naar worden gekeken. "Lupine is van zichzelf weinig vet", zegt Willemsen. "Ook geeft het een laagjes-effect zoals vis dat ook heeft. Dat maakt het voor gebruik in visalternatieven interessant."

Het nieuwe product opent mogelijkheden voor visaanbieders om ook in dit segment alternatieven te bieden. Tegelijk beseft Willemsen wel dat het toch vooral een Nederlands product is, dat in Nederland in de markt gezet moet worden.

De AgriFoodTop 2013 in Groenekan is de eerste editie van dit netwerkevenement voor de Nederlandse agri- en foodsector. Thema is ‘Meer met minder’.

Op de foto Jeroen Willemsen (links) en staatssecretaris Dijksma (rechts).

Een verslag van deAgriFoodTop is te lezen in EVMI 5 van 9 augustus.

Lees ook:

Ojah eerste in MKB Innovatie Top 100 (5 juni 2012)

Altijd op de hoogte blijven?