De Europese branchevereniging Fediol komt met concrete voorstellen om Nutri-Score aan te passen voor plantaardige olie. Ook de Nederlandse ketenorganisatie MVO, het voormalige Productschap Margarine, Vetten en Oliën, komt met een uitgebreid voorstel dat is gebaseerd op dat van Fediol, maar alle smeer- en bereidingsvetten omvat.

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score is al door een aantal Europese overheden omarmd. Het logo geeft met een groene A tot een rode E-score op de verpakking aan of een voedingsmiddel gezond is of niet. De berekening is in principe voor alle productcategorieën hetzelfde, wat betekent dat smeer- en bereidingsvetten door hun relatief grote hoeveelheid verzadigd vet zelden een A of B-score krijgen. Dit terwijl producten als olijfolie volgens voedingsvoorschriften van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie wel binnen een gezond voedingspatroon passen.

Ook Nederland koos Nutri-Score als officieel voedselkeuzelogo, al wil het ministerie dat het logo eerst beter wordt afgestemd op de Schijf van Vijf. Een aanpassing zoals die wordt voorgesteld door Fediol, waarbij plantaardige olie op fles ook een groene score kan krijgen, past bij die ambitie. Ook volgens de Schijf van Vijf passen bereidingsvetten als olijfolie in het voedingspatroon. Inmiddels zijn er voor verschillende productgroepen al aanpassingen gemaakt om hun scores beter in lijn te brengen met voedingsvoorschriften. Eind vorig jaar werd een aanpassing gemaakt voor olijfolie en walnootolie, maar nog steeds krijgen ze maximaal een magere C-score.

Voorstellen

Volgens Fediol is het onmogelijk voor deze uit één ingrediënt bestaande producten om hun score zelf te verbeteren. De branchevereniging stelt daarom voor om bonuspunten toe te kennen aan vetten en oliën met veel omega 3-vetzuren, op dezelfde manier als andere producten bonuspunten krijgen wanneer er groenten of noten in zitten. Ketenorganisatie MVO neemt dat voorstel over, maar gaat nog verder. De Nederlandse organisatie wil dat voor alle smeer- en bereidingsvetten het criterium voor de verhouding verzadigd/onverzadigd vet wordt versoepeld.

Altijd op de hoogte blijven?