Olijven met kopersulfaat in Italië

5 februari 2016

De Italiaanse politie heeft in Apulië 85.000 kilo olijven met kleurstoffen in beslag genomen en 18 arrestaties verricht. De olijven bevatten koperchlorofyl en kopersulfaat zodat ze weer een frisgroene kleur hadden gekregen en dus verser oogden. Dat meldt de NOS.

Kopersulfaat is in hoge concentraties giftig voor mensen en schadelijk voor het milieu. Koperchlorofyl is een kleurstof die aan voedingsmiddelen toegevoegd mag worden, maar dan moet het natuurlijk wel op het etiket vermeld worden.

De 18 worden volgens de NOS verdacht van handel in schadelijke levensmiddelen en het produceren van voedsel met verboden chemische toevoegingen.

Kleurverlies gemaskeerd

Oudere olijven, van de oogst van vorig jaar, verliezen hun kleur en krijgen vlekken. Door koperchlorofyl en kopersulfaat toe te voegen wordt dit gemaskeerd. Apulië, in zuidoost-Italië is de belangrijkste Italiaanse regio voor de productie van olijven.

Het politieonderzoek loopt al sinds vorig jaar oktober. Toen kwam door dna-testen aan het licht dat verschillende olijven met als herkomst Italië, in werkelijkheid waren geïmporteerd uit Spanje of Griekenland.

Ook geknoei met olijfolie

In november kwam in Italië ook al fraude aan het licht met olijfolie. Zeven olijfolieproducenten werden verdacht van het verkopen van ‘gewone’ olijfolie als duurdere ‘extra vergine’.

In 2008 werden in Italië arrestaties verricht toen aan plantaardige olie de kleurstoffen bètacaroteen en chlorofyl waren toegevoegd. Dit om het daarna te kunnen verkopen als olijfolie.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?