Beeld: Kathas Fotos via Pixabay
De FNV en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) doen samen onderzoek naar de risico’s op schendingen van mensenrechten in de productieketen van ingeblikte tomaten.
Uit verschillende onderzoeken (1) en risicoanalyses komt naar voren dat de tomatenketen een zogeheten hoog-risicoketen is, schrijft FNV in een persbericht. Eind juli willen FNV en CBL in kaart hebben welke specifieke risico’s op schendingen van mensenrechten zich in de tomatenketen voordoen en welke verbeteringen nodig zijn. Daarbij worden aanbevelingen opgesteld hoe de Nederlandse deelnemers in de keten een positieve verandering in gang kunnen zetten. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op Italië, een belangrijke leverancier van tomaten voor Nederland.
OESO-richtlijnen
Volgens vier politieke partijen (ChristenUnie, PvdA, SP en Groenlinks) voldoet slechts 35% van de Nederlandse bedrijven aan de OESO-richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de richtlijnen staat beschreven dat bedrijven, mensen- en werknemersrechten en het milieu moeten respecteren. In maart hebben de partijen een initiatiefwet aan het kabinet voorgelegd dat bedrijven verantwoordelijk houdt voor milieuschade en schending van mensenrechten (2).
Jos Hendriks, bestuurder FNV Voedingsindustrie: “We laten de aanvoerketen van ingeblikte tomaten onderzoeken, om vast te stellen met welke risico’s we te maken hebben als het gaat om schendingen van mensenrechten, vakbondsrechten en milieu en wie daarbij betrokken zijn.” Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het CBL, voegt daaraan toe dat Nederlandse supermarkten het essentieel vinden dat mensenrechten in de ketens worden geborgd. “Het is dan ook belangrijk om mogelijke sociale misstanden in de Italiaanse tomatenketen te onderzoeken en om inzicht te krijgen in het handelingsperspectief van de betrokken partijen.”
Tijdens het onderzoek brengen de partijen ook in kaart wat het aandeel is van de Nederlandse producenten en afnemers in de Italiaanse tomatenketen. Zo kun je per onderdeel beter kijken welke stappen je kunt zetten om de posities van werknemers te verbeteren, aldus FNV. Er zal onder andere worden gekeken naar de rol die diverse partijen in dit vraagstuk spelen, zoals supermarkten, fabrikanten en organisaties die kwaliteitscertificaten uitdelen.
Onder meer het CBS en partners in het IMVO-convenant Voedingsmiddelen ondersteunen het onderzoek. Denk daarbij aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).
(1) Onder meer: Oxfam International (2019) The People Behind the Prices: A Focused Human Rights Impact Assessment of SOK Corporation’s Italian Processed Tomato Supply Chains.