Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

19 mei 2022 Redactie Food

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research het recyclingpercentage van drankenkartons in Nederland berekend. Dit percentage komt uit op 31% in 2020. De onderzoekers gaven ook inzicht in verbeterpunten, die het recyclingpercentage in het meest gunstige scenario kunnen verhogen tot zo'n 51%.

Het relatief lage recyclingpercentage is het gevolg van een combinatie van factoren: er is geen aparte recyclingdoelstelling voor drankenkartons in Nederland en bovendien zijn de Nederlandse drankenkartons relatief het meest vervuild, doordat wij t.o.v. andere landen meer yoghurt en vla in karton verpakken, wat het materiaal minder geliefd maakt bij verwerkers.

Verbeterpunten

Komende jaren kan de recycling van drankenkartons verbeterd worden door de sortering van drankenkartons uit PMD en nascheiding-concentraat te verbeteren. Verder is er recent een gespecialiseerd recyclingsbedrijf geopend nabij Keulen, dat het drijvende bijproducten van drankenkarton-recycing (PolyAl genoemd) opwerkt tot mengplastic en aluminium. Daardoor ontstaat er een extra eindproduct naast pulp. Met verwerking van de PolyAl kan een groter deel de drankenkartons gerecycled worden.

Lees meer over het onderzoek en de verbeterpunten op de website van WUR.

Altijd op de hoogte blijven?