Ontsappen tomaten en paprika's in Westland

19 december 2011

WESTLAND - Er komt mogelijk een installatie in Westland om tomaten en paprika’s uit klasse III te ontsappen. Deze sapstromen worden afgezet op de markt voor groentesappen.

Klasse III tomaten en paprika’s zijn niet geschikt voor de afzet als vers product en worden normaal gesproken gecomposteerd. Door uit deze producten nog sappen te winnen, kunnen ze nuttiger worden toegepast.

Ze kunnen als natuurlijke kleurstoffen en als paprika- en tomatensap op de markt gebracht worden. Het residu (de pulp) kan vervolgens worden vergist waarbij ook biogas kan worden gewonnen.

Voor de verwaarding van deze reststromen wordt getracht op een locatie in Westland een installatie te bouwen. Het is de eerste stap op weg naar een biobased park.

Intentieverklaring
Een intentieverklaring hiervoor wordt 19 december in De Lier ondertekend door Provalor, telersvereniging FresQ, the Greenery en projectgroep Bio Base Westland.

Bij de verwaarding van stoffen kan worden gedacht aan de winning van bio-olie uit (in Westlandse kassen gekweekte) algen, voedingssupplementen en natuurlijke biopesticiden uit plantenmateriaal en medicinale toepassingen van plantenstoffen zoals Alzheimer-remmers.

Project Bio Base Westland vloeit voort uit de Westland Agenda die in 2009 is opgesteld door de gemeente Westland en het Westlandse bedrijvenleven met projecten om bedrijven sterker uit de crisis te laten komen.

Lees ook:
Groentetelers in problemen door Ehec (1 december 2011)

Komkommersmoothies klaar om uit te delen (17 juni 2011)

Hergebruik 'afval' groenten en fruit (6 juni 2011)

Gids over verwaarding reststromen (22 april 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over verwaarding

Altijd op de hoogte blijven?