Ook biefstuk en kalfsvlees besmet met ESBL

27 mei 2013

DEN HAAG - Na kipfilet blijkt nu ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met antibiotica-resistente ESBL-bacteriën.

Bij een onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, werd op 40 procent van het onderzochte kalfsvlees en 13 procent van de biefstukken de bacterie gevonden.

In 2012 toonde de Consumentenbond al aan dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL-bacteriën.

Biologisch vlees

Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters in een laboratorium onderzocht. Biologisch vlees, vlees met een Beter Leven ster en scharrelvlees blijkt net zo besmet met de ESBL-bacterie te zijn als het reguliere vlees.

Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent).

Zorgwekkend

"De besmetting van biefstuk en kalfsvlees is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees. Toch is ook in de rundvleessector waakzaamheid geboden. We moeten uiteindelijk toe naar een gezonde, schone veehouderij waar antibiotica alleen in uiterste gevallen nog wordt toegediend", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?