Ook ESBL op biologische kipfilet

31 januari 2012

DEN HAAG - Vrijwel alle kipfilet bevat ESBL-bacteriën. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Niet alleen de reguliere kip, maar ook biologische kip blijkt besmet met de resistente bacteriën.

De Consumentenbond stelt dat al langer bekend was dat nodeloos antibioticagebruik in de intensieve veehouderij heeft geleid tot grote problemen met multiresistente bacteriën. "Ook is sinds vorig jaar bekend dat in Nederland het overgrote deel van de kippen in de supermarkt besmet is met deze bacteriën. Maar nu heeft het overmatige gebruik van antibiotica in de reguliere veehouderij ook geleid tot een besmetting van vrijwel alle biologische kippen (97 procent van de monsters in onze test was ESBL-positief). De biologische sector wordt dus het slachtoffer van de reguliere veehouderij waar 99,3 procent van de monsters positief was voor ESBL", aldus de Consumentenbond.

Uit de test blijkt wel dat biologische kipfilet minder ESBL-bacteriën bevat, slechts eenvijfde tot eenachtste van de hoeveelheid op kip uit intensieve kippenbedrijven.

Antibiotica
De Consumentenbond noemt dat het streven van de overheid om antibioticagebruik in de veeteelt te halveren ten opzichte van het niveau van 2009 onvoldoende. Supermarktorganisatie CBL stelt in een reactie dat de pluimveesector in het verleden te gemakkelijk naar antibiotica heeft gegrepen. Het CBL is van mening dat het antibioticagebruik tot een minimum beperkt moet worden en alleen curatief ingezet moet worden, dus niet preventief.

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat afgezien van ESBL 60 procent van de kipfilet Campylobacter bevat.

Lees ook:
TNO: middel voor doden resistente bacteriën (9 juni 2011)

ESBL's in rauwe groenten (19 april 2011)

RIVM: 'Kip is tóch veilig'(28 september 2010)

CBL wil spoedoverleg na ESBL-dode (27 september 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten ESBL

Altijd op de hoogte blijven?