‘Ook rauwe melk veilig mild te conserveren’

6 november 2013

WAGENINGEN - CoolWave Processing heeft zijn milde conserveringstechnologie PurePulse (dat al wordt toegepast bij verse sappen) nu ook succesvol getest voor het behandelen van rauwe melk.

Uit de testen blijkt dat alle schadelijke organismen die van nature in rauwe melk zitten met de milde conservering van PurePulse worden uitgeschakeld. Dit terwijl de oorspronkelijke smaak en de aanwezige voedingsstoffen nagenoeg behouden blijven,  stelt CoolWave Processing (het bedrijf dat zorgt voor de technologische ontwikkeling en verkoop van PurePulse).

De resultaten van de testen kunnen volgens het bedrijf een doorbraak betekenen om op deze manier verse rauwe melk op grotere schaal beschikbaar te maken.

Marktintroductie?

Het onderzoek naar de optimale procesparameters voor het behandelen van rauwe melk loopt nog. Toch stelt het bedrijf nu al naar de markt en het juridische kader te kijken.

Rauwe melk die behandeld is met PurePulse mag volgens de huidige wettelijke eisen namelijk geen rauwe melk genoemd worden. Bovendien mag niet-gepasteuriseerde melk (nog) niet in de supermarkten verkocht worden. Dit omdat er een risico is op besmetting met ziekteverwekkende bacteriën.

Gezondheidseffecten

Wel is er steeds meer interesse in rauwe melk vanwege de gezondheidseffecten en lekkere smaak. Volgens Top bv (het onderzoeks- en applicatie-ontwikkelingsbedrijf achter PurePulse) heeft rauwe melk gezondheidsvoordelen ten opzichte van hitte-gepasteuriseerde melk. Ook vinden mensen het lekkerder vanwege de intensere en volle smaak.

Tot nu toe is het nog nauwelijks toegankelijk voor de consument. Slechts melkveehouders mogen het aan het erf verkopen, met een korte houdbaarheid.

Ontheffingsdossier

Top bv werkt aan een ontheffingsdossier om rauwe melk alsnog via de retail te mogen verkopen. Voor het vormen van een consortium wordt gezocht naar melkveehouders, technologieleveranciers, marketingprofessionals en retailers.

Ter voorbereiding op een geplande introductie wordt eerst een onderzoek gedaan naar de consumentenacceptatie van rauwe melk en de achterliggende technologie. Dit onderzoek is mede mogelijk door een innovatievoucher van stichting Food Valley NL.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?