Ook verboden schapenvlees van Draap Trading

20 maart 2013

PARIJS - Bij de Zuid-Franse vleesverwerker Spanghero is 57 ton aan ongeoorloofd Brits schapenvlees ontdekt. Het schapenvlees zou – net als het paardenvlees – afkomstig zijn van Draap Trading van de Nederlander Jan F.

De partij was ongeoorloofd omdat het schapenvlees van het karkas is geschraapt (separatorvlees). Die methode is in de EU verboden voor schapen en ook runderen en geiten, omdat op deze manier mogelijk ook bot of beenmerg bij het vlees terecht kan komen. De EU heeft deze voorschriften verscherpt, na de BSE-affaire en schapenziekte Scrapie

De partij separatorvlees werd vorige maand door de Franse voedselveiligheidsautoriteiten ontdekt tijdens inspecties bij Spanghero, meldt de Belgische tv-zender VRT. Spanghero stond ook al in het middelpunt van de paardenvleesaffaire in Groot-Brittannië.

Het schapenvlees zou bij Spanghero terechtgekomen zijn via het Cypriotische Draap Trading van de Nederlander Jan F. Tegen dit bedrijf is het Nederlandse Openbaar Ministerie eerder deze maand al een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Het is nog onduidelijk waar uit Groot-Brittannië het separator-schapenvlees precies vandaan kwam, om hoeveel het in totaal ging en of het deels al in de voedselketen terecht is gekomen. Op het etiket zou niet vermeld zijn dat het schapenvlees is verkregen via de verboden methode.

De Franse autoriteiten hebben justitie ingeschakeld. Alle producten waar het verboden schapenvlees mogelijk in terecht is gekomen, zoals worst, zijn teruggeroepen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?