Opnieuw minder residuen op agf

12 mei 2014

DEN HAAG - De NVWA heeft opnieuw minder residuen van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen op groente en fruit. Bij de ruim 8000 tussen januari 2012 en december 2013 genomen monsters  werd in 42 gevallen de norm overschreden.

Tussen juli 2011 en juni 2013 was dat nog in 62 gevallen, aldus de NVWA.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 99 procent van het fruit en groente in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen voor resten van gewasbeschermingsmiddelen. In die gevallen waarbij resten van gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn.

Okra

De meeste overschrijdingen komen van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek. "Dankzij strengere controles gaan ook deze landen steeds meer aan de strenge EU-eisen voldoen. Waar de EU onvoldoende verbetering constateert, worden strengere eisen gesteld aan de import, zoals het eisen van certificaten. Dit geldt bijvoorbeeld voor okra en kerrieblad uit India", stelt de NVWA.

Lees ook:

Miniem deel producten overschrijdt residunorm (13 maart 2013)

Altijd op de hoogte blijven?