Oranje tomaat laat meer lycopeen opnemen

18 maart 2007

OHIO - Onderzoekers van de Ohio State University hebben een oranje tomatensoort ontwikkeld, waarvan het menselijk lichaam meer lycopeen opneemt dan van de dieprode tomaten. Dit terwijl de lichtgekleurde variant juist minder lycopeen bevatte.
 
Donkerrode tomaten bevatten het meeste lycopeen. Dit is een antioxidant die mogelijk beschermt tegen hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Lycopeen komt voor als tetra-cis en all-trans. Rode tomaten hebben bijna volledig de all-trans vorm die zorgt dat het lichaam de stof beter opneemt. Oranje tomaten hebben vooral de tetra-cis vorm, die minder effectief is, maar wel makkelijker vrijkomt.

De onderzoekers ontdekten nu dat lycopeen uit de speciaal voor dit onderzoek ontwikkelde, lichter rood gekleurde tomaten beter opgenomen wordt in het bloed.

Proefpersonen die spaghetti aten met een saus van de oranje tomaatvariant, hadden namelijk relatief veel meer lycopeen in hun bloed. Dit terwijl de oranje tomaat in zijn totaliteit minder lycopeen bevatte.

De oranje variant lijkt ervoor te zorgen dat het menselijk lichaam lycopeen beter absorbeert. Nog niet duidelijk is of de lycopeen uit de oranje variant dezelfde beschermende eigenschappen heeft als die van de donkerrode tomaat.

Onderzocht moet nog worden of de hogere lycopeen-opname ook in commerciële rassen ingebracht kan worden.

Lees ook:
Unilever en Nunhem gaan samenwerken (5 februari 2007)

Watermeloen betere bron lycopeen dan tomaat (21 september 2006)

Altijd op de hoogte blijven?