DEN HAAG - "Het huidige wereldwijde voedselsysteem is failliet. Het heeft geleid tot 1 miljard hongerige mensen en creëert extreme prijsschokken, waardoor nog meer mensen hun voedselzekerheid teloor zien gaan." Dat zegt Tom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib.
Het nieuwe Oxfam-rapport Growing a Better Future somt de symptomen op van een voedselsysteem dat op springen staat: toenemende honger, afnemende oogsten, groeiende strijd om water en vruchtbaar land, en stijgende voedselprijzen.
Volgend het rapport zal de prijs van basisvoedsel - zoals maïs, waar nu al recordprijzen voor worden betaald - de komende 20 jaar zal verdubbelen. Bijna de helft van deze stijging wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Vooral arme mensen, die nu al vaak meer dan 80 procent van hun inkomen aan eten uitgeven, worden het hardst getroffen. Tegen 2050, als de wereldbevolking is toegenomen tot 9 miljard mensen, stijgt de vraag naar voedsel met 70 procent, maar het vermogen om de voedselproductie verder te laten stijgen, neemt juist af, stelt. Oxfam Novib.
Van der Lee: "De manier waarop wij met voedsel omgaan deugt niet en als we niet drastisch ingrijpen, loopt het straks helemaal vast. Regeringen stellen de belangen van grote bedrijven en machtige elites boven die van miljarden wereldburgers, waardoor de voedselproductie niet duurzaam is en bovendien zeer onrechtvaardig wordt verdeeld."
Oxfam Novib lanceert daarom de internationale campagne GROW. De campagne richt zich op de overheden en de 300 tot 500 internationale ondernemingen die volgens Oxfam Novib bovenmatig van het voedselsysteem profiteren.
Lees ook:
Verburg gaat naar FAO (4 april 2011)
DSM strijdt samen met USAID tegen honger (31 januari 2011)
Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over voedselzekerheid