Paardenvlees in rundvlees Gelders slachthuis

30 januari 2014

Bij een slachthuis in Gelderland is paardenvlees gevonden in partijen rundvlees.

Dat meldt Vlees+ op basis van berichtgeving van EenVandaag.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft partijen vlees van het bedrijf preventief geblokkeerd en doet op dit moment onderzoek.

Niet na te gaan

Tijdens een strafrechtelijk onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA is paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis. Uit het onderzoek van de IOD blijkt ook dat de administratie van het bedrijf niet in orde is. Uit de gegevens van het bedrijf valt vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt en waar het (paarden)vlees precies ligt opgeslagen.

Bij diverse koelhuizen in Nederland zijn partijen vlees geblokkeerd. Het zou in totaal gaan om enkele tonnen vlees. Het slachthuis moet eerst aantonen wat de inhoud en de herkomst van de partijen vlees is. Tot op heden kan het bedrijf dat niet volgens de NVWA.

Verscherpt toezicht

Het slachthuis moet de tracering van producten direct op orde brengen. Als dit niet snel genoeg gebeurt, wordt de erkenning van het slachthuis geschorst en mag het bedrijf geen dieren meer slachten. Het slachthuis staat ondertussen onder verscherpt toezicht van de NVWA. Dit betekent dat er tijdens de slacht continu een dierenarts en een inspecteur van de NVWA aanwezig zijn en dat er alleen dieren aangevoerd mogen worden in aanwezigheid van de NVWA. De NVWA houdt ook toezicht op de afvoer van partijen vlees van het slachthuis.

Een woordvoerder van het betreffende slachthuis laat aan EenVandaag weten dat men zich niet herkent in de beschuldigingen van de NVWA.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?