Pakt ontvangt Circular Product Award op Empack

12 april 2024 Janet Kooren
Op 9, 10 en 11 april kwam de verpakkingswereld samen tijdens verpakkingsbeurs Empack in Evenementenhal Gorinchem. De winnaar van de pitch your circular product’ wedstrijd was Thijs Wester van Pakt. Hij ontving de award voor het meeste circulaire product van 2024.

De ‘pitch your circular product’ wedstrijd vond plaats op de tweede dag van Empack Gorinchem. Bedrijven konden hun duurzame verpakkingsideeën pitchen op het Pitch-Pack-Plein en kans maken op de Circular Product Award voor het meeste circulaire product van 2024. In totaal gaven acht bedrijven een pitch van hun innovatieve en circulaire verpakkingsideeën. 

Thijs Wester van Pakt mocht als winnaar de Circular Product Award in ontvangst nemen. Pakt richt zich op het hergebruik van glazen verpakkingen door middel van een efficiënt retoursysteem. De verpakkingen worden na gebruik verzameld, gewassen en opnieuw ingezet, waardoor de behoefte aan nieuwe verpakkingen vermindert. Een eerste pilotproject met Hak leverde al succesvolle resultaten op. De jury, bestaande uit Charles van Reij (Cradle to Cradle), Chris Bruijnes (KIDV) en Caroli Buitenhuis (Green Serendipity), was het unaniem eens dat Wester de prijs in ontvangst mocht nemen. De eenvoud en effectiviteit van het Pakt retoursysteem maakte indruk bij de jury. Bruijnes benadrukte dat het concept zich richt op het verminderen, recyclen en hergebruiken van verpakkingen, zonder dat hiervoor complexe systeemveranderingen nodig zijn.

Wester is optimistisch over de toekomst van het Pakt retoursysteem en benadrukt de energiebesparingen die Pakt kan opleveren in vergelijking met het smelten van glazen verpakkingen tot nieuwe producten. Pakt omvat een lokale wasfabriek en een efficiënt logistiek proces voor het inzamelen en retourneren van verpakkingen. Door samenwerkingen met logistieke partners en pilotprojecten met merken zoals Hak, Flevosap en Picnic, streeft Pakt naar een duurzame toekomst.

Altijd op de hoogte blijven?