Partij voor de Dieren wil vleestax

5 oktober 2011

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren komt nog voor de zomer van 2012 met een initiatiefwetsvoorstel voor de invoering van een vleestax.

De invoering is volgens de PvdD noodzakelijk om het hoofd te bieden aan de wereldwijde crisis. “Vlees is namelijk een zeer milieubelastend onderdeel van het menu”, zegt Marianne Thieme (PvdD).

“Het is niet meer dan logisch dat alle negatieve effecten die het gevolg zijn van vleesproductie door de vervuiler betaald worden.”

19 procent btw
De PvdD pleit al jaren voor het invoeren van een btw-tarief van 19 procent op dierlijke eiwitten.

Het liefst ontwikkelt de partij een initiatiefvoorstel samen met andere partijen, zoals D66, die eerder pleitte voor een taks op kiloknallers. “Maar als we geen andere partijen vinden, doen we het alleen.”

Thieme geeft aan dat Nederland niet de eerste is in Europa. “Hongarije heeft onlangs de ‘hamburgertax’ ingevoerd op ongezonde producten en Denemarken voerde een belasting op onverzadigd vet in.”

Draagvlak
Volgens de PvdD is er voldoende draagvlak voor bij de Nederlandse bevolking.

In 2009 voelde overigens ruim tweederde van de Nederlanders niets voor een heffing op vlees. Dat bleek toen uit een enquête van EenVandaag.

Aan de andere kant bleek uit onderzoek van TNS NIPO begin dit jaar dat de helft van de Europeanen vóór een vettax is, al zijn ook hier relatief veel Nederlanders juist tegen een ontmoediging door de overheid.
 
De opbrengsten van de vleesbelasting moeten volgens Thieme worden geïnvesteerd in de biologische landbouw en in het stimuleren van de consumptie van plantaardige eiwitten.

Lees ook:
Deense vettax leidt tot run op winkels (3 oktober 2011)

Hongarije voert hamburgertax in (12 juli 2011)

'Vettax is niet praktisch uitvoerbaar' (10 februari 2011)

Helft Europeanen voor vettax (14 januari 2011)

Altijd op de hoogte blijven?