Personalia juni 2018: wie ging waar naartoe?

29 juni 2018

De voedingsmiddelenindustrie is volop in beweging. Welke personeelswisselingen waren er in juni 2018? EVMI zet deze op een rijtje.

Silowacht

Jules Plevier is sinds 24 mei de nieuwe eigenaar en algemeen directeur van het bedrijf Silowacht uit Zwolle. Hij neemt de taken over van Hans Wolters, die de komende jaren nog wel actief zal zijn als adviseur voor de onderneming. Silowacht levert voor zowel droge als liquid grondstoffen opslag en automatisering en is marktleider in bakkerijsector.

Aeres Agree

Sinds 1 juni is Yvonne de Jong de nieuwe directeur van Aeres Agree, het onderdeel van Aeres dat zich bezig houdt met recruitment, uitzenden & detachering en payrolling in de agri- en foodbusiness. Zij volgt René Hutten op, die binnen Aeres actief blijft.

EVMI_Fairtrade_Rene-Bakker-225x300 Fairtrade Original

De raad van toezicht van Fairtrade Original stelde per 1 juni voormalig interim directeur René Bakker aan als algemeen directeur van Fairtrade Original. Bakker heeft jarenlange ervaring in de retailsector en vervulde diverse directiefuncties bij onder meer Karwei, C1000 en BrandLoyalty. Sinds 2015 was Bakker al lid van de raad van toezicht. De afgelopen 7 maanden vervulde hij de rol van interim directeur na het vertrek van voormalig directeur Bert Jongsma.

Vereniging voor Bakkerij- en Zoetwaren (VBZ)

Ton Baas is vanaf 1 juni gestopt als directeur bij de Vereniging voor Bakkerij- en Zoetwaren (VBZ), de brancheorganisatie voor fabrikanten van koek, snoep en chocolade, en hartige snacks. Hij was 14 jaar directeur van de VBZ. Zijn opvolger is nog niet bekend.

RIVM

Prof. dr. ir. Hans Brug is vanaf 10 september de nieuwe directeur-generaal voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De ministerraad stemde begin juni in met de voordracht op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Momenteel is Brug  decaan van de faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen bij de Universiteit van Amsterdam. Brug is de opvolger van prof. dr. André van der Zande, die met pensioen gaat.

Heineken

Vanaf 1 september is Maggie Timoney de nieuwe CEO van Heineken USA. Zij volgt Ronald den Elzen op. Van Elzen keert terug naar Nederland en krijgt een leidinggevende rol bij de wereldwijde activiteiten van de brouwer. Timoney werkt nu nog voor Heineken in Ierland, waar ze 5 jaar de leiding had.

Vion Food Group

Vanaf 3 september wordt Binne Visser de nieuwe Group HR Director en lid van het executive committee bij internationale vleesproducent Vion Food Group . Visser deed in de afgelopen 22 jaar veel ervaring op in managementfuncties op het gebied van Human Resource Management (HRM). Hij werkte voorheen bij Kramp Groep, een leverancier in de agrarische sector, bij ForFarmers en als consultant.

Frans-Keurentjes-300x222 FrieslandCampina

Voorzitter Frans Keurentjes, Angelique Huijben-Pijnenburg en Sandra Addink-Berendsen zijn herbenoemd als bestuursleden van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. De ledenraad van de zuivelcoöperatie besloot dit in de vergadering van 12 juni. De herbenoemingen gaan in op 18 december 2018 en zijn voor een periode van vier jaar.

Jumbo

Olaf de Boer werd 25 juni Executive Director Buying & Merchandising bij supermarktketen Jumbo. Hij maakt deel uit van het Executive Committee. De Boer was eerder actief bij Ahold, AMS Sourcing, Gall & Gall en Metro Cash & Carry. Sinds 2014 is De Boer Vice-President Merchandising & Procurement bij Office Depot.

Albert Heijn

Saskia Egas Reparaz, de huidige directeur marketing, format, communicatie bij Albert Heijn, wordt de nieuwe algemeen manager van drogisterijketen Etos van Ahold Delhaize. Zij volgt Jan-Derek Groenendaal op die verantwoordelijk wordt voor European Strategic Projects binnen Ahold Delhaize. Hij gaat COO Ahold Delhaize Nederland en België Wouter Kolk ondersteunen in diens nieuwe rol bij Ahold Delhaize in Europa en Indonesië. Door deze benoemingen ontstaat de nieuwe rol van EVP Commerce bij Albert Heijn. In die functie wordt Marit van Egmond benoemd. Zij wordt verantwoordelijk voor marketing, format en merchandising & sourcing.

Spadel-groep

Wegens persoonlijke omstandigheden stopt Johnny Thijs als voorzitter en lid van de raad van bestuur van de Spadel-groep, het Belgische bedrijf achter het merk voor mineraalwater Spa. Thijs, voormalig CEO van voedingsconcern Ter Beke en bpost, trad in 2004 toe tot de raad van bestuur en bekleedde sinds 2010 de functie van voorzitter. Frank Meysman is op 14 juni als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur gekozen.

KIDV

Chris Bruijnes start 1 augustus als directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Hij volgt Hester Klein Lankhorst op die sinds de oprichting in 2013 leiding gaf aan het KIDV. Bruijnes bekleedde diverse directiefuncties bij adviserende organisaties in de milieu-, energie- en chemiesector. Zoals InnovatieLink, Meer met Minder, Milieu Centraal en het ministerie van VROM.

Leo de Kock

Bij het verpakkingsbedrijf voor aardappelen Leo de Kock in Purmerend, dochteronderneming van Agrico, is Jan Bijleveld benoemd als nieuwe directeur. Bijleveld is de opvolger van Claris ten Napel die het bedrijf ruim 24 jaar leidde. Bijleveld was al anderhalf jaar actief bij het bedrijf als interim-directeur.

COKZ

Vanaf 13 augustus is Wim van der Sande de nieuwe directeur van Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). Daarmee wordt hij ook directeur van de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE), dat deel uitmaakt van het COKZ. Hij volgt Rini Bouwman op. Sinds 2003 bekleedde Van der Sande verschillende functies bij Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de voorgangers daarvan.

EVMI_Eli-Lejeune_Brainport-Industries-Campus-300x200 Brainport Industries Campus

Vanaf 1 september gaat Eli Lejeune het management van de Brainport Industries Campus (BIC) versterken als Senior Manager Marketing & Communicatie. Lejeune werkt momenteel als marketing manager van Eindhoven Airport. Lejeune: “Ik kijk er enorm naar uit om mijn tanden te zetten in dit prestigieuze project. BIC is precies waar Eindhoven en de Brainport regio voor staan: samen innoveren voor onze gezamenlijke toekomst."

Emté

Jaap Tukker wordt ceo van supermarktketen Emté tijdens de transitieperiode en de ombouw naar de winkelformules van Jumbo en Coop. Tukker vervulde verschillende functies binnen de foodretail, waaronder 18 jaar in de top van Spar Nederland. De ombouwoperatie moet in de loop van 2019 zijn voltooid.

Domino's Pizza

André ten Wolde wordt COO voor Domino's Pizza Enterprises in Europa. Hij neemt naast CEO Andrew Rennie plaats in het leiderschapsteam voor Europa en wordt verantwoordelijk voor de marketing, bedrijfsontwikkeling en daarnaast voor diverse andere projecten. Misja Vroom, voormalig franchisenemer en de laatste jaren verantwoordelijk voor de expansie en voor de activiteiten van de pizzaketen in België, neemt de functie van Ten Wolde als CEO voor Nederland en België over.

EVMI_Marqt_Joost-Leeflang-300x225

Marqt

Joost Leeflang trad 25 juni toe tot de directie van Marqt die verder bestaat uit Thijs Fleuren en Tjibbe Bouma. Met de uitbreiding van de directie wil Marqt haar impact op de keten verder vergroten. Leeflang wordt voorzitter van de directie en verantwoordelijk voor de commerciële portefeuille. Fleuren gaat zich volledig richten op de groei van de organisatie en Bouma blijft verantwoordelijk voor de financiën, IT, logistiek en replenishment.

Altijd op de hoogte blijven?