'Planten voor margarine staan hele jaar buiten'

16 juli 2015

Margarines worden gemaakt van oliezaden van planten die 365 dagen per jaar buiten staan. Dit benadrukken MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten, en de Nederlandse Margarinefabrikanten in een gezamenlijke reactie op een rapport van de Dierenbescherming.

In het rapport ‘Maak van de melkveehouderij geen vee-industrie’ is een lijst opgenomen van zuivelproducten afkomstig van koeien met weidegang. De meeste producten, waaronder kaas, toetjes en boter zijn volgens de Dierenbescherming vervuild met stalmelk.

Zuivelproducten

MVO vindt het niet terecht dat margarine beschouwd wordt als zuivelproduct en kwam daarom met een ludiek gesteld persbericht. Daarin staat het citaat van MVO-directeur Frans Claassen dat margarineproducten een plantaardige oorsprong hebben en zijn gemaakt van gewassen die 365 dagen per jaar buiten staan. Het grapje is echter niet helemaal correct, omdat in margarine vaak wel melk zit.

Melkbestanddelen

Claassen erkent desgevraagd dat veel margarines droge melkbestanddelen bevatten. "Misschien hadden we dat iets scherper moeten formuleren. We willen duidelijk maken dat margarine geen puur zuivelproduct is en maar slechts enkele procenten melkbestanddelen bevat. Op Foodlog is daar ook discussie over ontstaan. Misschien dat we daar nog wel een reactie op plaatsen."

Hij licht zijn standpunt toe met een fictief voorbeeld. "Als we het zouden omdraaien en zouden beweren dat we wei van weidemelk zouden gebruiken, zou iedereen ons aanklagen voor misleiding..."

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?